Alex Salmond, de voormalige premier van Schotland, is in verdenking gesteld voor aanranding en poging tot verkrachting.

De 64-jarige politicus werd eerder vandaag opgepakt en verscheen voor de rechtbank. Hem wordt in totaal veertien misdrijven ten laste gelegd, waaronder meerdere zaken van seksuele aanranding en twee pogingen tot verkrachting. 

Na de zitting is Salmond op borgtocht vrijgelaten. Zelf ontkent hij de beschuldigingen. 'Ik ben onschuldig', zei hij in een korte mededeling. 'Het enige dat ik kan zeggen, is dat ik deze criminele beschuldigingen resoluut ontken en ik zal mezelf in de rechtbank tot het uiterste verdedigen. Ik heb veel vertrouwen in het Schotse rechtssysteem.'

Seksuele intimidatie

Het was al bekend dat twee vrouwelijke ex-medewerkers Salmond beschuldigen van seksuele intimidatie. Hij zou ze onzedelijk betast hebben in 2013, toen hij nog premier was. Alles gebeurde in zijn kantoor.

De Schotse regering stuurde haar laatste rapport over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag in augustus vorig jaar naar de politie. De ex-premier vond dat de regering de zaak oneerlijk had aangepakt.

Op 19 augustus 2018 stapte Salmond uit de Scottish National Party (SNP) omdat hij de partij niet wilde verdelen over de kwestie. Hij was 45 jaar lid van de partij, zat twintig jaar in het parlement en was zeven jaar premier van Schotland.