Dienst Vreemdelingenzaken krijgt politie over de vloer, Francken verhoord in visa-affaire
Foto: Photo News
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft dinsdag politieagenten over de vloer gekregen in het kader van het onderzoek naar de mogelijke fraude met humanitaire visa. Ook voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is vanochtend ondervraagd over het schandaal.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een inval of een huiszoeking bij de DVZ: het parket had vorige week al een afspraak vastgelegd om langs te komen.

De hele zaak draait rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam. Hij wordt ervan verdacht Assyrische christenen aan een humanitair visum geholpen te hebben in ruil voor geld. De man trad op als tussenpersoon voor het kabinet van N-VA-Kamerlid Theo Francken, die toen nog staatssecretaris voor Asiel en Migratie was.De spreekbuis van de Assyrische gemeenschap van Mechelen zou grof geld hebben gevraagd aan mensen in nood. Voor hij werd opgepakt, hadden 219 Syriërs via hem een visum gekregen voor ons land.

Twee agenten die belast zijn met het onderzoek gingen dinsdagvoormiddag langs bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat gebeurde nadat het parket vorige week al een afspraak had gemaakt. 'Van een inval is dus geen sprake', benadrukt woordvoerder Geert De Vulder. Meer informatie kan de Dienst Vreemdelingenzaken in het belang van het onderzoek niet kwijt. Het Antwerpse parket, dat het ondrerzoek voert naar de zaak, geeft geen commentaar.

'Volledige transparantie'

Het gerecht heeft donderdag ook Theo Francken zelf ondervraagd. Hij maakte eerder al duidelijk dat hij bereid is tot hoorzittingen in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. ‘Ik kan bevestigen dat ik ben uitgenodigd voor een verhoor door het gerecht en uiteraard ook op die uitnodiging ben ingegaan’, zegt Francken aan Het Laatste Nieuws. ‘Ik wens in dit verhaal volledige transparantie te verschaffen, maar in het belang van het onderzoek kan ik geen verdere concrete informatie geven.’

Kucam werd vorige week opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter voor feiten van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing.