‘Ik steel al boeken sinds 1978’
Themabeeld. Foto: AFP

Al veertig jaar slaat ze toe: de Oost-Vlaamse Madeleine B. (65). Ontelbaar veel boeken en strips heeft ze gestolen in winkels in heel Vlaanderen, in de jongste vijf jaar alleen al voor 187.000 euro.

Met meerdere grote schoudertassen stapte een gepensioneerde vrouw twee jaar geleden binnen in de Standaard Boekhandel in Dendermonde. Ze vulde haar tassen met boeken en strips en vertrok zonder te betalen.

Ze werd herkend door de filiaalhoudster toen ze een paar maanden later op een rommelmarkt in Lokeren boeken verkocht met stickers van Standaard Boekhandel nog op. Het kraam werd door de politie opgerold en 741 ­boeken werden in beslag genomen.

Omdat de vrouw haar kwalijke gewoonte hernam, vielen de speurders haar huis binnen en troffen daar een wandkast aan die ‘net als in een bibliotheek’ tot de laatste centimeter gevuld was met boeken. ‘Ik steel al sinds 1978 boeken’, bekende de vrouw. ‘Het is een onweerstaanbare drang.’

De jongste vijf jaar alleen al stal ze voor 187.000 euro in filialen van Standaard Boekhandel. ‘En dan hebben we het nog niet over wat de vrouw in andere winkels dan de onze heeft gestolen’, zei de advocaat, die in de correctionele rechtbank van Dendermonde het geld kwam terugeisen.

‘Deze vrouw gaat kapot van schaamte’, benadrukte haar advocaat. ‘Ze heeft een goed pensioen en een ­eigen woning. Stelen is een ziekte.’