Bart Somers zal de Vlaamse lijst van Open VLD in Antwerpen trekken. Philippe De Backer stapt uit de politiek.

De grote verrassing bij Open VLD is dat de Antwerpse lijsttrekker van de Kamer vandaag nog niet is aangeduid. Philippe De Backer was gevraagd om de lijst te trekken maar stopt met de politiek. Hij stapt ook uit de Antwerpse gemeenteraad.

De Backer werd heel emotioneel tijdens de persconferentie (zie video hierboven). 'Dit is een heel moeilijke beslissing geweest. Ik ben liberaal en een trotse Open VLD'er. Ik heb vijftien jaar heel graag met deze mensen samengewerkt, maar ik heb voor mezelf de keuze gemaakt om terug te keren naar mijn eerste liefde: wetenschap en ondernemersschap', zei De Backer. 'Ik heb alle kansen gekregen van mijn partij, maar nu is het tijd voor iets anders. Ik wens iedereen uit de grond van mijn hart veel succes.'

Vrienden

De Backer heeft vanmorgen zelf partijvoorzitster Gwendolyn Rutten gebeld. Ze noemen zich 'vrienden'. 'Ik heb altijd een schitterende relatie gehad met onze voorzitter Gwendolyn', zei hij nog, waarna een lange knuffel volgde.

De Backer heeft nog geen concrete plannen. Heeft het te maken met geruchten over een wit konijn dat in Antwerpen lijsttrekker zou mogen worden? 'Absoluut niet', zegt hij. Het resultaat van de verkiezingen op 14 oktober heeft ook niet meegespeeld bij zijn keuze.

'Dit is niet wat we gepland hadden, maar natuurlijk begrijp ik het', zei Rutten. 'Het brengt mee dat we voor provincie Antwerpen nog even moeten wachten.'

Lijsttrekkers

In Vlaams-Brabant trekken Gwendolyn Rutten (Vlaams) en Maggie De Block (federaal) de lijsten, in West-Vlaanderen Vincent Van Quickenborne (federaal) en Bart Tommelein (Vlaams), in Oost-Vlaanderen Alexander De Croo (federaal) en Carina Van Cauter (Vlaams), in Limburg Patrick Dewael (federaal) en Lydia Peeters (Vlaams). Bart Somers trekt de Vlaamse lijst in Antwerpen. Na de aankondiging van het vertrek van Philippe De Backer uit de politiek, zijn er nog geen beslissingen genomen over de Antwerpse Kamerlijst. Els Ampe trekt de Vlaamse lijst in Brussel en nieuwkomer Mimi Crahaij de Brusselse Kamerlijst. Guy Vanhengel trekt de Brusselse gewestlijst en Sven Gatz zal deze duwen. De Europese lijst wordt aangevoerd door Guy Verhofstadt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in