Mokerslag voor Belgische wereldleider protontherapie
Het Waalse IBA is wereldleider in protontherapie. Foto: BELGAIMAGE

Het negatieve advies over de terugbetaling van protontherapie bij kankerbehandelingen bezorgt het Waalse IBA een oplawaai op de beurs. Zo’n scherpe kritiek op de thuismarkt doet pijn.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), dat de overheid adviseert over de terugbetaling van therapieën, zegt niet te geloven in protontherapie. Het Waalse bedrijf IBA, met 50 procent marktaandeel wereldleider in die technologie, krijgt daarom een oplawaai op de beurs. Op een gegeven moment was het al twintig procent van zijn waarde kwijt, al herstelde het nadien tot een nog steeds dieprode min tien procent.

Volgens het KCE is het onzinnig om de terugbetaling van protontherapie, die nu al bestaat voor enkele specifieke kankers, uit te breiden met zes andere kankers zoals borst- en leverkanker. Het KCE acht het niet bewezen dat de (dure) therapie betere resultaten levert dan de klassiekere behandelingen.

Voor IBA is die boodschap dodelijk. België is voor het bedrijf dan wel een kleine markt - de Amerikaanse markt is veel belangrijker - maar wanneer de technologie op de thuismarkt in twijfel wordt getrokken is dat dodelijk voor de perceptie.

IBA heeft het al een tijdje niet onder de markt. Vorig jaar moest het verschillende winstwaarschuwingen uitsturen, nadat enkele projecten vertragingen hadden opgelopen. Ook de opkomst van concurrenten, zoals het Amerikaanse Varian dat goedkopere systemen voor protontherapie ontwikkelt, deed het aandeel geen goed.

Het advies van het KCE komt als een verrassing. In ons land zijn enkele centra voor de behandeling met protontherapie in opbouw. Het UZ Leuven bouwt er een in samenwerking met andere ziekenhuizen en universiteiten (kostprijs: 45 miljoen euro). Ook in Charleroi staat er eentje in de steigers.