Trump stelt State of the Union uit tot na shutdown
Donald Trump stelt zijn State of the Union uit tot de shutdown voorbij is. Dat liet hij woensdagavond weten op Twitter. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, weigert om hem volgende week dinsdag toe te laten zijn jaarlijkse toespraak voor het Congres te houden.

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, moet de president normaal gezien formeel uitnodigen, maar is dat deze keer niet van plan. Ze vindt het immers ongehoord dat te doen terwijl het land in shutdown (de gedeeltelijke verlamming van de overheidsdiensten, red.) verkeert.

‘Ik schrijf u om u te informeren dat het Huis van Afgevaardigden geen resolutie zal behandelen die de president moet toelaten zijn State of the Union te geven in het Huis zolang de overheid niet opnieuw geopend is’, liet Pelosi dinsdag weten in een opmerkelijke brief aan Trump.

Trump stelt State of the Union uit tot na shutdown
De brief van Pelosi en de repliek van Trump. Foto: AFP

'Er is geen enkele locatie die kan concurreren met de geschiedenis, traditie en het belang van het Congres', klinkt het op Twitter. De president leek eerst van plan om een toespraak te houden tijdens een ‘alternatief evenement’, maar dat spreekt hij nu dus tegen op Twitter. ‘Het zou erg spijtig zijn voor ons land als de State of the Union niet op tijd, volgens planning en, zeer belangrijk, op de juiste locatie zou gegeven worden’, schreef Trump aanvankelijk in een brief.