Opgepast: gladheid tot donderdagvoormiddag
Foto: mye

Het KMI lanceert een nieuwe waarschuwing voor gladheid. Tot donderdagvoormiddag 11 uur geldt in alle provincies code geel, zo meldt het KMI.

Vanaf woensdagavond en dit minstens tot donderdagvoormiddag gaat het overal opnieuw vriezen. Hierdoor is er gevaar voor ijsplekken door bevriezing van natte weggedeelten of verharde sneeuw.

Er kan ook aanvriezende mist gevormd worden. Een paar lichte sneeuwbuitjes zijn niet uitgesloten, maar de neerslaghoeveelheden blijven beperkt, luidt het.

De sneeuwval van woensdagnacht heeft vooral in de provincies West- en Oost-Vlaanderen hinder veroorzaakt. Omstreeks 8.45 uur stond er 257 km file op de Belgische wegen. ‘Pas uw rijstijl aan’, waarschuwde het Agentschap Wegen en Verkeer.

De hulpdiensten moesten verschillende keren uitrukken voor ongevallen, die gelukkig meestal beperkt bleven tot blikschade. Rond 8 uur slipte een vrachtwagen op de oprit van de E40 in Sint-Denijs-Westrem. In de Kruishoutemstraat in Machelen (Zulte) was een vrachtwagen gekanteld.

In Gits, deelgemeente van Hooglede, werden vanochtend zo’n 250 leerlingen een tijdlang geëvacueerd uit de vrije basisschool. Leerkrachten merkten dat een van de plafonds van de school begon door te hangen, mogelijk door de sneeuw. De brandweer kwam ter plaatse en een expert zal verder onderzoek doen naar de stabiliteit.