Verdachte opgepakt in onderzoek naar bezwangerde comapatiënte
Foto: AP

De politie van de Amerikaanse staat Arizona heeft een verpleger gearresteerd in het onderzoek naar de verkrachting van een comapatiënte in een verzorgingstehuis in Phoenix.

De verdachte is een 36-jarige man, Nathan S.. De verpleger was in het verzorgingstehuis in Phoenix verantwoordelijk voor de 29-jarige patiënte. Hij wordt enerzijds aangeklaagd voor seksueel misbruik en anderzijds voor het misbruiken van een weerloos persoon.

De 29-jarige vrouw, die al 14 jaar in een vegetatieve toestand in een rusthuis voor zwaar zorgbehoevende patiënten verblijft, kreeg volledig onverwacht een kind. Op 29 december beviel de vrouw, wier identiteit niet bekendgemaakt wordt, van een overigens gezond zoontje. Een verpleegkundige hoorde haar kreunen en ging poolshoogte nemen, en had geen idee dat de patiënte zwanger was tot ze het hoofdje zag komen.

De politie startte vervolgens een onderzoek. Alle mannelijke medewerkers moesten vervolgens verplicht een DNA-staal afleveren.

De topman van het private verzorgingstehuis stapte eerder dit jaar op. De volledige raad van bestuur van de instelling, Hacienda HealthCare, aanvaardde het ontslag van Bill Timmons.

Al eerder problemen

Verslagen op de website van Medicare geven aan dat de gezondheidsinspectie in 2017 het ziekenhuis als ‘onder het gemiddelde beoordeelde’. De Centers for Medicare & Medicaid Services noemden de kwaliteit van de zorg voor bewoners zelfs ‘ver onder het gemiddelde’.

Hacienda specialiseert in de zorg voor mensen met verstandelijke handicaps. Uit gegevens van de staat blijkt dat sommige patiënten al decennia in het tehuis verblijven.