Verdachte van diefstal autopsierapporten vrijgelaten
Op de gestolen harde schijf staan autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Brussel. Foto: pn

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling heeft woensdag Iliass K., de man die verdacht wordt van de diefstal van de autopsierapporten van de slachtoffers van 22 maart, vrijgelaten. Dat meldt het Brusselse parket-generaal.

Iliass K., een teruggekeerde Syriëstrijder, ontkent elke betrokkenheid bij de feiten, maar werd door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld. De raadkamer had eerder wel zijn aanhouding bevestigd maar K. ging daartegen in beroep.

Begin januari werden een harde schijf, een flesje parfum, een dictafoon en een gsm gestolen in het secretariaat van de wetsdokters in het Brusselse parketgebouw. Het leek een banale diefstal, ware het niet dat de hoofdverdachte een ex-Syriëstrijder is en dat de gestolen harde schijf onder andere de autopsierapporten van de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem bevatte.

Zijn advocate, Drita Dushaj, zei eerder al dat haar cliënt niets met de feiten te maken kan hebben. ‘Meneer Khayari had donderdag tussen 15 uur en 16 uur een afspraak met de probatieassistente. Maar uit het onderzoek is afgelopen weekend gebleken dat met de gestolen telefoon om 15.32 uur gebeld is in een straat vlak bij het parket. Op dat moment zat meneer Khayari nog bij de probatieassistente, die hem trouwens feliciteerde voor de manier waarop hij zich herpakt heeft. Hij kan het dus gewoon niet gedaan hebben.’