Werknemers Coca-Cola leggen donderdag werk neer in verschillende vestigingen
Foto: Belga

Coca-Cola wil in 2020 twee distributievestigingen in België sluiten. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Vakbonden ACV en ABVV reageren verontwaardigd. De vestigingen van frisdrankproducent Coca-Cola in Hasselt en Antwerpen blijven donderdag dicht. Ook de sites van Heppignies en Chaudfontaine zullen de poorten niet openen.

Het gaat om de distributievestigingen in Hasselt en Heppignies. In totaal zijn er nu vijf in ons land. Coca-Cola wil de activiteiten van de twee vestigingen overdragen naar haar vestigingen in Antwerpen en Gent en naar twee externe locaties.

Naast de sluitingen wil het bedrijf ook de verkoop via automaten vereenvoudigen. Via de automaten wil het bedrijf een ruimer assortiment aanbieden van koude, maar ook warme dranken.  Voor die nieuwe manier van werken, zal het bedrijf ook een nieuwe juridische entiteit oprichten binnen de organisatie, klinkt het.

Beide voorstellen kunnen een impact hebben op 132 jobs in Hasselt, Heppignies en in de verkoop via automaten. Coca-Cola stelt wel dat tegelijkertijd 123 jobs naar Antwerpen, Gent en de nieuwe juridische entiteit zouden worden overgedragen. 

Met de veranderingen wil Coca-Cola de logistieke structuur vereenvoudigen 'om competitief te blijven voor de toekomst. 

'Coca-Cola heeft een lange geschiedenis van meer dan 90 jaar in België en wil die ook voortzetten', aldus nog het bedrijf. 'Zich blijvend aanpassen aan de actuele marktomgeving en veranderende consumenten- en klantenvragen staan daarbij centraal. Zo werd er de laatste 3 jaar meer dan 117 miljoen euro geïnvesteerd in de vestigingen in Gent, Antwerpen en Chaudfontaine.'

'Onrealistische gedachtegang'

'Hasselt en Antwerpen blijven alleszins dicht. We hebben daarvoor niet moeten oproepen', zegt Nicole Houbrechts, gewestelijk secretaris van ABVV Horval. 'Voor Hasselt zijn we bijzonder ongerust omdat de directie de beslissing minimaliseert. De mensen kunnen toch niet in Antwerpen of Gent gaan werken. Dat is een totaal onrealistische gedachtegang. Het is toch wel een kaakslag dat men er nogal los mee omgaat', klinkt het.

Ook volgens vakbond ACV heeft de vestiging altijd goed gedraaid en kon het positieve cijfers voorleggen. 'Iedereen is heel erg van slag, want ze hebben altijd hun best gedaan om alles goed draaiende te houden. Ik hoor echo's van mensen dat ze morgen niet aan het werk gaan. We roepen daar niet toe op, maar ik kan me best voorstellen dat mensen daar morgen niet veel goesting voor hebben. Het stond ook al in de krant voordat de mensen ingelicht zijn. Dat getuigt van weinig respect voor de medewerkers', stelt Veerle Putzeys, secretaris van ACV Voeding en Diensten. 'Hoe het verder moet, is heel moeilijk om te zeggen. Er werd ook een nieuwe vestiging in Borgloon aangekondigd, maar wat het allemaal concreet zal inhouden, weten we nog allemaal niet.'