Chinees model: 'Dolce & Gabanna heeft mijn carrière bijna geruïneerd'
Foto: *
Zuo Ye, het Chinese model dat de hoofdrol speelde in de volgens velen racistische campagne van Dolce & Gabbana, heeft voor het eerst gereageerd op de controverse. De reclamespotjes kostten haar naar eigen zeggen bijna letterlijk de kop.

Wat vooraf ging: Dolce & Gabbana lanceerde in november een reeks filmpjes op Instagram waarbij een Chinees model hopeloos met stokjes enkele Italiaanse specialiteiten probeert te eten. Heel wat Chinezen pikten het niet dat ze zo 'boers' werden afgeschilderd en het Italiaanse modehuis werd beschuldigd van racisme. Uiteindelijk zagen de Italiaanse ontwerpers zich zelfs genoodzaakt een defilé in China te schrappen en zich uitgebreid te excuseren.

Maar het modelabel was niet de enige die gevolgen mocht ondervinden. Ook het model in het spotje kreeg het zwaar te verduren. In een reactie op het Chinese platform Weibo heeft Zuo Ye nu voor het eerst gereageerd op de controverse.

Uit haar getuigenis blijkt dat ze heel wat bagger over zich heen heeft gekregen en zelfs doodsbedreigingen. 'Zelfs mijn vrienden en familie werden lastiggevallen, online maar ook via telefoontjes', klinkt het.

Volgens het model werd haar verteld dat het gewoon een grappig spotje zou worden, maar draaide dat helemaal anders uit. Ze voelde zich ook al tijdens de opnames niet op haar gemak. 'Ik zou nooit iets onrespectvol doen ten opzichte van mijn thuisland', aldus Zuo Ye, die zich ook wil verontschuldigen bij haar landgenoten.

'Ik hou heel veel van China en ben trots dat ik het wereldwijd kan vertegenwoordigen op de catwalk. Ik dacht dat samenwerken met een dergelijk groot modehuis mij vooruit zou helpen, maar het heeft mijn carrière bijna geruïneerd.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig