Jan Peumans is misnoegd dat Vlaams Parlementslid Grete Remen niet op de N-VA-lijsten van Limburg staat. Na interne kritiek kondigde ze het einde van haar politieke carrière aan.

Vorige week leek de bedrijfsleidster uit Beringen nog zeker van de vierde plaats op de Kamerlijst, maar daarop kwam forse kritiek uit eigen rangen. Remen trok daarop zelf haar conclusies. Haar vertrek zet de lijstvorming van N-VA Limburg in de schaduw.

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans, de lijstduwer op de Vlaamse lijst, is zichtbaar kwaad. 'Ik ga niet schijnheilig zijn en doen alsof er niets gebeurd is', verklaart hij op TV Limburg (zie video bovenaan). 'Ik ben kwaad dat ze niet op de lijst staat. Dat had kunnen worden voorkomen. Sterke kandidaten moeten altijd worden uitgespeeld. Het is heel spijtig.'

Bij de verkiezingen in 2014 haalde Remen bijna 20.000 stemmen. Maar er werden haar twee zaken kwalijk genomen. Door onenigheid binnen de lokale afdeling in Beringen nam ze niet deel aan de lokale verkiezingen. Daarnaast deed ze de voorbije jaren verschillende uitspraken die ingingen tegen de partijlijn. Vooral de nationale N-VA-leiding zou de keuze voor haar op de vierde plaats daardoor maar matig hebben kunnen appreciëren.

Gisteravond bracht ze N-VA-voorzitter Bart De Wever en Jan Peumans op de hoogte van haar beslissing om te stoppen. Wel blijft ze lid van de partij.

Nog een verrassing is de naam van Joy Donné, die de eerste opvolgersplaats krijgt voor de Kamer. Daardoor maakt hij een goede kans op een parlementszetel. Donné raakte in 2014 bekend toen hij Bart De Wever oppikte met zijn Porsche.

Lijsttrekkers

Vandeput, die zijn ministerpost van Defensie opgaf om burgemeester van Hasselt te worden, is lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Op plaats twee volgt huidig federaal parlementslid Karolien Grosemans uit Herk-de-Stad. Op plaats drie en vier staan respectievelijk Vlaams parlementsleden Jos Lantmeeters uit Genk en Jelle Engelbosch uit Sint-Truiden. Miet Vandersteegen uit Maaseik, voormalig provincieraadslid en adjunct-kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois, krijgt de vijfde plaats.

Voormalig staatssecretaris en Kamerlid Zuhal Demir trekt de federale lijst in Limburg. Zij wil met Bilzenaar Werner Raskin als running mate de strijd aangaan met CD&V-voorzitter Wouter Beke. Frieda Gijbels uit Oudsbergen, voorzitter van N-VA Limburg, staat op de derde plaats, terwijl Vlaams parlementslid Lies Jans uit Hasselt naar plaats vier op de federale lijst verhuist. De strijdplaatsen - plaats vijf en zes - zijn weggelegd voor respectievelijk federaal volksvertegenwoordiger Werner Janssen uit Beringen en Kamerlid Peter Luykx uit Lommel.

Huub Broers, burgemeester van Voeren en voorzitter van de provincieraad, duwt de lijst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig