Dendermonde herdenkt slachtoffers van Kim De Gelder: ‘Die kinderen waren onschuldig’
Foto: BELGA

In Dendermonde hebben een honderdtal sympathisanten en nabestaanden de slachtoffers van Kim De Gelder herdacht. Tien jaar geleden viel De Gelder kinderdagverblijf Fabeltjesland binnen.

De korte herdenkingsplechtigheid werd woensdag om 11 uur gehouden, buiten de schooltijd. Het zijn dan ook vooral volwassenen die de ceremonie kwamen bijwonen.

‘De kinderen, en zij die voor de kinderen zorgden, waren onschuldig’, zei de burgemeester van Dendermonde Piet Buyse. ‘Plots is al die onschuld kapot gescheurd met een mes. Hoewel het 10 jaar geleden is, lijkt het gisteren. Niemand zal deze dag vergeten.’

Ondanks de vrieskou kwam een honderdtal sympathisanten, familie en nabestaanden naar Dendermonde. ‘Om te laten voelen dat we hier nog steeds staan, met bijtend verdriet’, aldus de burgemeester. ‘Niet alleen.’

De Gelder is schuldig bevonden aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene, de moord op de twee baby’s Corneel en Leon en op de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman. Hij is ook schuldig aan moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland en de moordpoging op een gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck.