China haalt 9.300 mobiele apps en nieuwssites offline
Internetgebruikers in de Chinese stad Huai’an Foto: Photo News

China blijft het toezicht op het internetgebruik van zijn inwoners aanscherpen. De afgelopen drie weken liet de communistische partij meer dan 700 websites en duizenden mobiele apps offline halen, onder meer wegens het verspreiden van ‘vulgaire informatie’.

Het Chinese regeringsagentschap dat waakt over het internetgebruik, meldt woensdag in een persbericht zelf dat het honderden apps en websites offline liet halen. In totaal werden 9.300 mobiele apps offline gehaald. Zo moest de populaire nieuwsapp Tian Tian Kuai Bao (‘snel dagelijks nieuws’) er aan geloven omdat het ‘vulgaire en ordinaire inhoud verspreidt die schade toebrengt aan het online ecosysteem'.

Het is lang niet de allereerste keer dat de Chinese overheid honderden websites offline laat halen. Populaire sites als Google, YouTube, Facebook en Twitter zijn er al jarenlang geblokkeerd.

Wel is de schaal en snelheid waarmee het dit keer gebeurt ongezien. Waarnemers vermoeden dat Peking de inspanningen om het internet aan banden te leggen heeft verhoogd, omdat het internetgebruik onder de bevolking nog steeds blijft stijgen.

Censuurcampagne

Persagentschap Bloomberg meldt dat de Chinese overheid een zes maanden durende campagne is gestart om lokale internetservers te ontdoen van alle ‘vulgariteiten’. Zo kregen enkele weken geleden ook grote Chinese internetbedrijven als Baidu en Sohu de opdracht om een veelvoud aan websites en nieuwsdiensten te schrappen.

Tencent Holdings, de eigenaar van het pas geschrapte Tian Tian Kuai Bao, weigert te reageren op het besluit van de Chinese regering.