Trollenseks in de cinema. Dit is geen clickbait.
Foto: rr
Julia Roberts en Juliette Binoche doen hun stinkende best, maar moeten de duimen leggen voor de grensverleggende Zweedse love story ‘Gräns’. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Roma

Mexicaans meesterwerk.


Zij hoort bij het gezin, maar maakt er zichtbaar geen deel van uit. Ze staat één trapje hoger dan de hond, van wie zij de uitwerpselen moet ruimen. Zij mag meekijken wanneer het hele gezin voor tv zit, maar dan wel naast de zetel, op de grond. Met een groot gevoel voor nuance en sprekende beelden brengt de Mexicaanse Oscarwinnaar Alfonso Cuarón een ode aan zijn kindermeid. Oogstrelend mooi en hartverscheurend goed. Recensent Ruben Aerts deelde helemaal terecht een maximum aantal sterren uit.

Netflixers kunnen de film vanaf vrijdag vanuit hun luie zetel bekijken. Dat is prima voor iedereen die niet in de cinema geraakt, om wat voor reden dan ook. Maar neem het van ons aan: deze wil je op het grote scherm zien. En het goede nieuws is: dat kan ook.

naar de recensie >

 

 

2

Girl

Loftrompet voor pirouette.


Is dit het strafste Vlaamse debuut ooit? Een meisje wil ballerina worden, maar moet dan ook nog haar jongenslichaam eraf dansen. Dit is een film die zich kwetsbaar durft op te stellen en dat ook vraagt van de kijker.

naar de recensie >

Een interview met regisseur Lukas Dhont >

 

 

3

Gräns

Grensverleggend.


Op Tinder zou Tina geen kans maken. Maar ze heeft wel een zesde zintuig, dat ze voor haar job als douanier goed kan gebruiken. En wanneer ze een zielsverwant tegen het vuige lijf loopt, verandert alles. Uit Zweden komt een hartverwarmende film aangewaaid die zo weird is dat hij alleen maar uit het hoge, donkere Noorden kan komen.

naar de recensie >

 

 

4

The favourite

Anti-kostuumfilm.


De slag bij Oudenaarde (1708) zal Yorgos Lanthimos eendenpaté wezen: de regisseur van ‘Dogtooth’, ‘The lobster’ en ‘The killing of a sacred deer’ is in ‘The favourite’ alleen geïnteresseerd in geflikflooi, intriges en het besloten hofje van Queen Anne. Actrices Emma Stone, Rachel Weisz en Olivia Colman laten alle mannen met pruiken een poepje ruiken.

naar de recensie >

 

 

5

Shoplifters

Ontwapenende bandieten.


De Gouden Palm ging dit jaar naar deze warme film van de Japanse topper Hirokazu Kore-eda over een familie die een gebrek aan bloedband compenseert met genegenheid. Eens dit gezin je in zijn hart heeft gesloten, wil je er nooit meer uit.

Een interview met regisseur Kore-eda >

 

 

6

Doubles vies

Binoche en boeken.


De Franse regisseur Olivier Assayas vond in Juliette Binoche een muze met ‘Clouds of Sils Maria’ en is niet van plan om haar los te laten. Hier moet ze de hoofdrol evenwel laten aan Guillaume Canet, een boekenuitgever in anti-literaire tijden. Recensent Ruben Aerts genoot van deze amusante satire.

naar de recensie >

 

 

7

Ben is back

Alwéér een drugsverslaafde zoon.


Voor wie niet genoeg kan krijgen van drama’s over drugsverslaafde zonen en hun ouders: enkele maanden na Beautiful boy spelen Julia Roberts en Lucas Hedges richting een overdosis. Recensente Jozefien Van Beek zag een aangrijpende, maar ook spannende film.

naar de recensie >