De sneeuwval van afgelopen nacht heeft vanochtend vooral in de provincies West- en Oost-Vlaanderen hinder veroorzaakt. Hier en daar gebeurden ongevallen.

Het Vlaams Verkeerscentrum meldde afgelopen nacht rond 1 uur de eerste nieuwe sneeuw op de weg in West-Vlaanderen en rond 4.30 uur ook in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

De verse sneeuw veroorzaakte vooral in West- en Oost-Vlaanderen problemen op de weg. Omstreeks 8.45 uur stond er 257 km file op de Belgische wegen. ‘Pas uw rijstijl aan’, waarschuwde het Agentschap Wegen en Verkeer. ‘De wegtemperaturen zullen tot zeker 11 uur negatief zijn.’

De hulpdiensten moesten verschillende keren uitrukken voor ongevallen, die gelukkig meestal beperkt bleven tot blikschade. Rond 8 uur slipte een vrachtwagen op de oprit van de E40 in Sint-Denijs-Westrem. In de Kruishoutemstraat in Machelen (Zulte) is een vrachtwagen gekanteld.

Sneeuw veroorzaakt overlast in West- en Oost-Vlaanderen
Foto: JCD

In Gits, deelgemeente van Hooglede, werden vanochtend zo’n 250 leerlingen een tijdlang geëvacueerd uit de vrije basisschool. Leerkrachten merkten dat een van de plafonds van de school begon door te hangen, mogelijk door de sneeuw. De brandweer kwam ter plaatse en een expert zal verder onderzoek doen naar de stabiliteit.

Sneeuw veroorzaakt overlast in West- en Oost-Vlaanderen
Foto: gsd

In Heestert is afgelopen nacht de bestuurder van een Hummer tegen een woning gebotst. De wagen is waarschijnlijk door het besneeuwde wegdek geslipt en tegen een hoek van het huis gebtste. Er vielen geen gewonden.

Een vrachtwagen en een personenwagen kwamen frontaal in botsing op de N8 Ieper-Veurne ter hoogte van de Nieuwe Herberg in Alveringem. De bestuurster van de personenwagen werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

De Lijn

De sneeuwval van de voorbije nacht heeft gevolgen voor de dienstverlening van De Lijn. In delen van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kunnen sommige plaatsen niet bediend worden of blijven de bussen op de hoofdwegen. Daarnaast rijden de bussen met vertraging, zo laat de openbaarvervoermaatschappij woensdagochtend weten.

Opletten

Het KMI voorspelt dat rond het na de middag droog blijft. Maar het blijft opletten. ‘Er is overal kans op ijsplekken door bevriezing van natte weggedeelten of verharde sneeuw’, zegt Nicolaas Roose van Noodweer Benelux. ‘Die gladheid kan heel gevaarlijk zijn, dus we blijven iedereen - met of zonder extra sneeuw - aanraden om de komende dagen zeer voorzichtig te zijn op de rijweg.’

De strooiwagens zijn vannacht massaal uitgereden. ‘We hebben zo’n 2.000 ton strooizout gebruikt en we hebben ook sneeuw moeten ruimen’, zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer.