Senaat lanceert twee voorstellen om shutdown te beëindigen
De families van leden van de kustwacht zijn aangewezen op voedselhulp. Foto: AFP

Republikeinen en Democraten gaan donderdag in de Amerikaanse Senaat begrotingsvoorstellen indienen die een einde zouden kunnen maken aan de sluiting van een aantal overheidsdiensten.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, en zijn Democratische tegenhanger Chuck Schumer zeiden dinsdag dat ze beide voorstellen ter stemming zullen brengen. Het is het eerste teken van vooruitgang in de impasse die nu al meer dan een maand duurt.

Centraal in de discussie staat de eis van president Trump om in de begroting 5,7 miljard dollar te voorzien voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. De Republikeinen willen daarover een voorstel indienen - in ruil zou een miljoen migranten de volgende drie jaar niet worden uitgezet - maar de Democraten zijn radicaal gekant tegen de muur.

De Democraten gaan donderdag op hun beurt voorstellen om de overheidsfinanciering tot 8 februari te verzekeren, in afwachting van verdere onderhandelingen over de grensbeveiliging. Maar Trump liet al verstaan eerst geld voor een muur te willen en pas dan de overheidsdiensten weer te openen. De president zal enkel onder die voorwaarden zijn handtekening zetten onder de begrotingswet.

Puinhoop

‘Mensen zeggen: is er geen uitweg uit deze puinhoop?’, zei Schumer over het compromis. ‘Is er geen manier om de 800.000 federale ambtenaren die niet betaald worden te helpen? Is er geen manier om eerst de overheidsdiensten te openen en daarna over grensbeveiliging te praten? Nu dus wel.’

De begrotingsvoorstellen kunnen dus het einde van de shutdown betekenen, al is het helemaal niet zeker dat een van de voorstellen genoeg steun zal krijgen. De Republikeinse meerderheid in de Senaat heeft 53 zetels, terwijl er een meerderheid van 60 nodig is om de begrotingswet goed te keuren. De Democraten moeten minstens 13 Republikeinen van hun voorstel overtuigen.

De Democraten hebben al verschillende voorstellen gedaan die de getroffen overheidsdiensten zouden heropenen, maar tot nu toe weigerden de Republikeinen een stemming.

State of the union

Trump is volgens Amerikaanse media van plan om volgende week zijn state of the union te houden, ondanks het verzoek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, om uitstel wegens de shutdown.