Francken bevestigt komst naar hoorzittingen over visa-affaire
Beeld van de nieuwjaarsreceptie in Lubbeek. Foto: Jimmy Kets
Theo Francken (N-VA) zal deelnemen aan de hoorzittingen over de visa-affaire. Dat zegt hij op Twitter.

Volgende week – wellicht woensdag – gaan in de commissie Binnen­landse Zaken van de Kamer hoorzittingen van start over de ­visa-affaire. De voormalige staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken zegt op twitter dat hij zal deelnemen, ook al is het 'ongebruikelijk'. 'Er loopt een strafonderzoek. Vragen in die zin zal ik weigeren.'

Francken zegt dat hij meedoet omdat hij voor transparantie is. 'Ik reken op enig respect van mijn collega's. Laat het geen vileine scheldpartij worden, maar een interessante hoorzitting die een parlement waardig is.'

Hij benadrukt dat zijn deelname 'volstrekt vrijwillig' is. De voormalige staatssecretaris suggereert dat het ook interessant zou zijn om enkele andere tussenpersonen te horen, zoals Mark Geleyn, oud-ambassadeur in Israël en lid van de christelijke denktank Logia.

De Dienst Vreemdelingenzaken, de administratie die rechtstreeks onder het regeringslid bevoegd voor Asiel en Migratie valt, zal in de Kamercommissie uitleg verschaffen over de manier waarop het onder staatssecretaris Francken met humanitaire visa omging. Ook het federale migratiecentrum Myria, dat onder meer een rapport schreef over die visa, wordt gehoord. Huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) werd eveneens gevraagd om langs te komen.

Groen/Ecolo, de PS en CD&V hadden gevraagd om Francken naar de Kamer te sommeren. Eerder wou Francken nog geen beslissing nemen. Hij wilde eerst bekijken of een mogelijke getuigenis het gerechtelijk onderzoek zou kunnen hinderen.