Nederlandse ‘journalist’ belazerde de boel
De aanzet van het onthullende artikel op de site van ‘De Groene Amsterdammer’. Foto: De Groene Amsterdammer

Een Nederlandse ‘journalist’ zou talloze artikels overgeschreven of verzonnen hebben. Enkele verhalen van hem verschenen ook op Knack.be en op Apache.

Het Nederlands opinieblad De Groene Amsterdammer onderzocht 27 artikels die Peter Blasic, vaak ook onder de naam ­Peter Mertens, geschreven heeft voor het weekblad Nieuwe Revue. Daaruit bleek dat ‘een groot aantal bronnen dat met voor- en achternaam opgevoerd wordt, ook na een uitgebreide zoektocht online niet vindbaar en dus niet te checken is’. Blasic gebruikte bovendien ook tientallen bronnen waarvan alleen de voornaam vermeld is. De hoofdredacteur van Nieuwe Revue heeft Blasic na dat onderzoek voorlopig op non-actief geplaatst. Blasic, die eigenlijk als ambtenaar werkt, ontkent.

De Groene Amsterdammer noemt onder meer de Vlaamse nieuwssite Apache. Die zette Blasic in 2014 al aan de deur nadat een artikel over Oekraïne integraal overgeschreven was uit Foreign Policy, maar pas drie jaar later schrapte de site alle artikels van Blasic uit haar archief. ‘Toen meldde Deense journalist Nikolaj Nielsen ons dat er drie artikels van hem door Blasic overgeschreven waren en op onze website gepubliceerd zijn’, zegt Karl van den Broeck, hoofdredacteur van Apache. ‘Wij hebben Nielsen vergoed alsof hij die artikels voor ons zou geschreven hebben.’ Volgens De Groene betaalde Apache Nielsen 1.600 euro. ‘Daarna hebben we alle artikels van Blasic, een dertigtal, van de site gehaald.’ Van den Broeck benadrukt dat het om plagiaat ging en niet om fake news. ‘Hij heeft niets verzonnen dat op Apache gepubliceerd is. We hebben geluk gehad. Daarom vonden we het niet nodig om onze lezers in te lichten. Daar kan je achteraf over discussiëren.’

Blasic schreef, volgens De Groene, sinds 2012 ook artikels voor onder meer Elsevier, HP/De Tijd, de website van Knack, en enkele voor ­Vice. Ook bij ­Elsevier werd hij betrapt op plagiaat. De onthulling doet denken aan de case van Claas Relotius, de Duitse journalist van Der Spiegel die delen van reportages verzonnen bleek te hebben.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig