Europa legt Mastercard boete op van 570 miljoen euro
Foto: EPA-EFE

De Europese Commissie legt kredietkaartmaatschappij Mastercard een boete op van 570 miljoen euro, omdat het bedrijf ‘de kosten voor betalingen per kaart kunstmatig opgetrokken heeft, ten nadele van de consumenten en handelaars in Europa’.

Volgens Europa heeft Mastercard de regels overtreden rond misbruik van een dominante positie. Het bedrijf zou handelaars de toegang verhinderd hebben tot goedkopere verwerkingskosten.

De regels van Mastercard hielden in dat het land waarin een handelaar gevestigd is, bepalend was voor de vergoeding die de bank van de handelaar moest betalen aan de bank van de kaarthouder. Voor 2015 waren er tussen landen in Europa grote verschillen. Toch stond het kredietkaartbedrijf het niet toe dat handelaren in ‘dure landen’ gebruikmaakten van de gunstigere voorwaarden die golden in ‘goedkope landen’.

‘Dat heeft geleid tot hogere prijzen voor handelaars en consumenten, tot beperkte grensoverschrijdende concurrentie en tot kunstmatige segmentatie van de eenheidsmarkt’, oordeelt de Europese Commissie.

De Commissie benadrukt wel dat Mastercard de praktijken stopgezet heeft en volledig samengewerkt heeft met Europa. Door die samenwerking werd de boete met 10 procent verlaagd.