‘Wereld te weinig voorbereid op automatisering’
’We geloven niet in doemscenario’s rond automatisering’ Foto: volvo

Er moet veel meer geïnvesteerd worden in scholing van werknemers, zegt de Internationale Commissie over de Toekomst van Werk.

Automatisering is niets om bang voor te zijn, maar de wereld moet zich wel voorbereiden. Dat stelt de Commissie in een nieuw rapport dinsdag. Zo moet een normale arbeidsverhouding gegarandeerd blijven, moet er een internationaal systeem komen voor het bestuur van digitale arbeidsplatformen, en moet er een universeel recht op levenslang leren komen, zodat mensen technologische veranderingen kunnen bijbenen.

De Commissie, verbonden aan de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), telt 27 leden uit de privésector, de arbeidswereld, denktanks, de academische wereld, overheidsinstellingen en ngo’s. Onder andere Alain Dehaze, ceo van Adecco Group, is lid.

Voormalig ACV-voorzitter Luc Cortebeeck, tot voor kort voorzitter van de raad van bestuur van de IAO, nam deel aan de discussies. ‘We geloven niet in doemscenario’s rond automatisering’, zegt Cortebeeck. ‘Want die zal ook nieuwe jobs meebrengen. We moeten investeren in nieuwe technologieën. Maar de wereld is te weinig voorbereid op die evolutie. We moeten ook bepalen hoe we omgaan met mensen die minder kans op scholing hebben gehad, om Proximus-scenario’s te vermijden.’

Ondanks de opkomende platformeconomie stelt het rapport dat de normale arbeidsverhouding het uitgangspunt moet blijven. ‘We gaan niet mee met de goeroes die stellen dat het ieder voor zich zal worden. In welk statuut ook, bescherming moet er blijven. De platformeconomie is overigens ook niet zo groot, en zal zich uiteindelijk schikken naar de regels.’

De commissie, geleid door president van Zuid-Afrika Cyril Ramaphosa en de Zweedse premier Stefan Löfven vraagt ook meer investeringen in de zorg-, de groene en de rurale economie.