Labour zet deur op kier voor tweede referendum over Brexit
Labour-leider Jeremy Corbyn Foto: EPA-EFE

De Britse oppositiepartij Labour wil dat het Lagerhuis stemt over onder meer de mogelijkheid om een tweede referendum over de Brexit te houden. Premier Theresa May noemde zo’n tweede referendum maandag nog onacceptabel.

Labour diende maandagavond een amendement in waarin het voor de allereerste keer oppert om de Britten opnieuw te laten beslissen over de Brexit. Het parlement zou daarvoor het licht op groen moeten zetten.

Tot nu toe had vooral Labour-leider Jeremy Corbyn geweigerd zich uit te spreken over een tweede referendum. Heel wat parlementsleden van Labour zijn daar echter openlijke voorstanders van. Vorige week nog verklaarden 71 parlementsleden van de partij een tweede referendum te willen. Door nu te proberen het voltallige parlement hierover te laten stemmen, wil Labour dat interne meningsverschil overstijgen.

Labour roept in het ingediende amendement de regering van Theresa May op om het Lagerhuis te laten stemmen over een alternatief Brexit-akkoord dat Labour zelf formuleerde (en waarin het Verenigd Koninkrijk na de Brexit een douane-unie met de EU zou vormen, een optie die premier May eerder al categoriek afwees) en over het idee om ‘het volk te laten stemmen over een akkoord of voorstel over de Brexit dat de steun geniet van een parlementaire meerderheid’.

Chaos

Sinds het Brexit-akkoord van premier May werd afgeschoten door het Britse parlement, probeert dat laatste steeds duidelijker de regie over het aanstaande vertrek uit de Europese Unie, gepland voor 29 maart, over te nemen van premier May en haar erg verzwakte minderheidsregering.

‘Ons voorstel geeft volksvertegenwoordigers de mogelijkheid om de heersende chaos achter ons te laten, maar ook om de chaos van een Brexit zonder akkoord te vermijden’, zegt Corbyn. ‘Het is tijd dat ons alternatieve voorstel over een douane-unie serieus wordt genomen. Tegelijk mag geen enkele mogelijkheid uitgesloten worden, ook niet de mogelijkheid van een tweede referendum.’

Plan B

Theresa May probeert sinds de afwijzing van haar Brexit-deal een ‘plan B’ uit te dokteren. Maar maandag maakte ze al meteen duidelijk dat er wat haar betreft geen tweede referendum komt. Ook een Brexit zonder akkoord weigerde ze opnieuw uit te sluiten.

De volgende dagen ontmoet ze vertegenwoordigers van andere partijen in de hoop een meerderheid te vinden voor een nieuw voorstel. Het debat en de stemming over dat ‘plan B’ staan (vooralsnog) gepland voor 29 januari.