Melikan Kucam blijft aangehouden
Foto: rr

De raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag de aanhouding bevestigd van Melikan Kucam (44). Het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid zou zich via tussenpersonen fors laten betalen hebben om mensen via humanitaire visa naar ons land te brengen.

Kucam werd vorige week opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter voor feiten van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. De spreekbuis van de Assyrische gemeenschap van Mechelen ligt onder vuur omdat hij grof geld zou hebben gevraagd aan mensen in nood. Voor hij werd opgepakt, hadden 219 Syriërs via hem een visum gekregen voor ons land. Kucam werkte samen met Theo Francken (N-VA), maar  de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie was niet op de hoogte van de betalingen. In De Zevende Dag zei Francken dat hij de mogelijke praktijken van Kucam veroordeelt.

Kucam ontkent dat hij zich liet betalen voor humanitaire visa. Hij zou wel verhalen over dergelijke transacties hebben vernomen en dat ook hebben gemeld aan het kabinet van toenmalig staatssecretaris Francken. Kucam zou dat ook kunnen bewijzen in de vorm van mail- of sms-verkeer, maar het is voorlopig niet bekend of daar (al) iets van in het onderzoeksdossier terug te vinden valt. Zijn advocaat vraagt de vrijlating.