Openbaar vervoer vanaf 2020 gratis in Luxemburg
De trein naar Luxemburg. Foto: BELGA

Treinen, trams en bussen worden in Luxemburg volledig gratis vanaf 1 maart 2020. Dat heeft minister van Mobiliteit, François Bausch, maandag aangekondigd.

Alleen wie in eerste klasse wil sporen, zal nog in de buidel moeten tasten voor openbaar vervoer.

Elke dag pendelen ongeveer 200.000 mensen uit Duitsland, Frankrijk en België met de trein naar hun werk in Luxemburg. Ook voor die grensgangers zal het openbaar vervoer gratis zijn, verzekerde Bausch. Treintickets die bijvoorbeeld in België worden aangekocht, zullen alleen de kosten tot aan de grens met Luxemburg dekken.

‘Wij verwachten aanzienlijke prijsverminderingen’, aldus de mobiliteitminister. ‘Wij zijn momenteel aan het onderhandelen met de spoorwegmaatschappijen van onze buurlanden.’

Volgens de regering wordt Luxemburg - met een oppervlakte van 2.600 vierkante kilometer de op een na kleinste lidstaat van de Europese Unie - het eerste land ter wereld met openbaar vervoer dat volledig gratis is. Zij ziet de hervorming vooral als een sociale maatregel.

‘Ik verwacht niet dat door het gratis vervoer veel automobilisten zullen omschakelen naar het openbaar vervoer’, zegt Bausch.