President van Zimbabwe zegt deelname aan Davos af wegens betogingen in eigen land
President Emmerson Mnangagwa van Zimbabwe Foto: AFP

Door de aanhoudende protesten tegen de regering in Zimbabwe heeft president Emmerson Mnangagwa op de valreep zijn deelname aan het World Economic Forum in Davos afgezegd. ‘De eerste prioriteit is de toestand in Zimbabwe stabiliseren.’

Sinds vorige week maandag wordt in Zimbabwe massaal betoogd tegen het economische beleid van de regering. De veiligheidstroepen treden hard op tegen de betogers, met nu al minstens twaalf doden en honderden gewonden en arrestaties tot gevolg.

Mensenrechtengroeperingen melden dinsdag dat gearresteerde betogers door de veiligheidsdiensten zouden gefolterd zijn. President Mnangagwa belooft een onderzoek. ‘Wangedrag door de veiligheidsdiensten is onacceptabel, en hoort niet thuis in het nieuwe Zimbabwe’, tweette hij dinsdag.

Om nieuwe protesten tegen te gaan, liet de regering het internet tijdelijk blokkeren. Sociale media zijn daardoor al dagenlang niet meer bereikbaar. Een rechter oordeelde maandag dat de regering haar mandaat overschreed door het internet af te sluiten.

Benzineprijs verhoogd

Mnangagwa bezocht vorige week nog Rusland en Wit-Rusland om er investeerders warm te waken voor Zimbabwe. Die zijn broodnodig. Het Afrikaanse land beleeft zijn zwaarste economische crisis in tien jaar tijd. De regering verdubbelde vorig weekend onverwacht de benzineprijs tot bijna 3 euro per liter, de hoogste prijs ter wereld.

Een algemene staking ging vorige week maandag met massale protestbetogingen gepaard. De veiligheidstroepen zetten traangas en rubberkogels tegen de betogers in en schoten ook met scherp.

Davos zonder wereldleiders

Naar het World Economic Forum in Davos zakken dit jaar opmerkelijk minder wereldleiders af dan doorgaans het geval is. Theresa May heeft na het zoveelste Brexit-debacle andere katten te geselen. Emmanuel Macron moet de gele hesjes sussen. Donald Trump slaagt er maar niet in om de shutdown te beëindigen. En de Canadese premier Justin Trudeau laat de gelegenheid schieten om de relaties met China te verbeteren, ook al was al duidelijk dat de Chinese president Xi Jinping zelf niet komt.

Blijven na de afvalrace nog over als headliners: de Japanse premier Shinzo Abe, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Giuseppe Conte. Net als de Italiaanse premier maakt ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro voor het eerst zijn opwachting.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in