Op het rechte pad blijven? Bel de hulplijn
Foto: hollandse hoogte

Mag een burgemeester uitgebreid tafelen met een bouwpromotor? Mag een schepen de dure wijn drinken die een aannemer hem rond Nieuwjaar opstuurt? Een ‘Steunpunt integriteit’, een initiatief van de Vlaamse Steden en Gemeenten, moet lokale politici daar vanaf de zomer mee helpen.

Omdat er ‘nestbevuilers zijn die de stiel geen goed hebben gedaan’, richt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vanaf deze zomer een steunpunt op dat lokale politici moet helpen om te bepalen wat de lijn is waar je als schepen of burgemeester maar beter niet over stapt.

‘Mag je met een lokale bedrijfsleider mee naar het voetbal? Wat doe je met iemand die je vraagt om hem boven aan de lijst voor een sociale woning te zetten? Mag je tussenkomen in conflicten tussen een bedrijf en één van je inwoners? ‘We willen de lokale politici duidelijk maken wat wel en wat niet mag’, zegt Wim Dries, de voorzitter van de VVSG en zelf burgemeester van Genk.

Een team van academici en politici zal uitsluitsel geven over de ethische kwesties. ‘Er zijn meerdere schandalen geweest de afgelopen jaren’, zegt Dries. ‘We hebben beslist om zo’n steunpunt op te richten naar aanleiding van het Samusocial-dossier.’

Etentje in ’t Fornuis

Bij de Brusselse vereniging voor daklozenopvang Samusocial kwam in 2017 aan het licht dat verschillende politici voor tienduizenden euro’s aan zitpenningen hadden geïnd. In Gent was er het Publipart-schandaal rond de hoge vergoedingen die lokale politici er kregen in de raad van bestuur. Ook de skybox in de Gentse Ghelamco Arena, waarvan politici gebruik konden maken voor vergaderingen en diners, deed veel stof opwaaien. En in Antwerpen was veel te doen om leden van het stadsbestuur die in sterrenrestaurant ’t Fornuis gingen eten met een lobbyist van vastgoedontwikkelaar Land Invest.

‘Voor alle duidelijkheid: we vinden niet dat politici nooit meer met mensen uit de privésector mogen praten’, zegt Dries. ‘Je moet met beide voeten in de maatschappij blijven staan. Er zijn misbruiken geweest, maar de slinger mag ook niet doorslaan in de andere richting, namelijk dat je als politicus nergens nog je gezicht durft te tonen.’

‘We willen af van het beeld dat politici allemaal graaiers en zakkenvullers zijn: dat zijn de 300 burgemeesters, 1.300 schepenen en 7.398 gemeenteraadsleden die vol goeie moed aan hun mandaat begonnen níét. We willen ook dat zij met respect en fatsoen behandeld worden.’

Het steunpunt zal vormingen geven en cases van politici bespreken. In de vorige bestuursperiode heeft een op de acht Vlaamse gemeenteraadsleden vroegtijdig zijn mandaat stopgezet. ‘Te weinig appreciatie speelt daarbij een rol’, zegt de VVSG.