Francken legt zijn netwerk bloot
Nieuwjaarsreceptie N-VA Lubbeek, zondag 20 januari. Foto: Jimmy Kets

Via zeven verschillende kanalen, meestal christelijke organisaties, en 16 contactpersonen heeft voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) humanitaire visa geregeld om Syrische christenen naar België te halen.

Francken gaf het overzicht van zijn netwerk aan Het Laatste Nieuws vandaag. Nu pas? Volgens Francken was het niet gemakkelijk alle sporen te traceren omdat hij geen staatssecretaris meer is, geen kabinet meer heeft en alle info netjes werd overgedragen aan zijn opvolgster, Maggie De Block (Open VLD).

Sinds vorige week weet het hele land dat Theo Francken samenwerkte met Melikan Kucam om humanitaire visa voor Syrische christenen te regelen. De spreekbuis van de Assyrische gemeenschap van Mechelen ligt onder vuur omdat hij grof geld zou hebben gevraagd aan mensen in nood. Voor hij werd opgepakt, hadden 219 Syriërs van hem een visum gekregen voor ons land. 

Maar op wie vertrouwde Theo Francken nóg? Opvolger Maggie De Block (Open Vld) heeft het over zeven tussenpersonen, maar het waren er zestien. Ze zijn doorgaans lid van of leunen aan bij christelijk geïnspireerde organisaties.

Veel politieke links lijken er niet te zijn. Naast Kucam heeft ook Konstantin Al Chammas, de voorman van de Syrische gemeenschap van Aalst, een lidkaart. Hij klopte bij N-VA-schepen Karim Van Overmeire aan om in contact te komen met het kabinet-Francken. Van Overmeire benadrukt dat hij ‘nooit geholpen heeft bij een selectie voor humanitaire visa’.

Het vaakst werkte Francken samen met de christelijke beweging rond oud-diplomaat Mark Geleyn, goed voor 499 visa. De voormalige staatssecretaris plakt er het etiket ‘Kerk van Scherpenheuvel’ op. Toen de eerste Syriërs aankwamen, in volle vluchtelingencrisis, waren de opvangcentra vol. De pelgrims in Scherpenheuvel zorgden toen voor bed, bad en brood. ‘Een jaar na hun aankomst hielden we in Scherpenheuvel een misviering en een brunch met alle Syriërs’, zegt Geleyn.

In Mechelen werkte Francken trouwens niet alleen samen met Melikan Kucam, maar ook met Sjaak Van Leijenhorst, directeur van Gave Veste (een protestantse vzw)

Via Syrische priesters in België en Nederland kregen nog eens 127 vluchtelingen een humanitair visum. Voorts kregen 32 Syriërs een humanitair visum via professor Bruno Delvaux van de universiteit van Louvain-la-Neuve. En 95 mensen kregen papieren zonder dat er een tussenpersoon bij betrokken was.

Samengevat: 499 via de ‘Kerk van Scherpenheuvel’ / 279 via Grave Veste / 219 via Melikan Kucam / 150 via Sant’Egidio / 127 via Syrische geestelijken / 101 via ‘Kerk van Aalst’ / 95 zonder tussenpersoon / 32 via Louvain-la-Neuve.

Gisteren meldde de RTBF dat ook Richard Miller (Kamerlid voor de MR) Syriërs heeft geholpen om Aleppo te verlaten. Van fraude is evenwel geen sprake.