Taliban maken meer dan honderd doden bij zwaarste aanslag in maanden
Foto: EPA-EFE

Bij een aanval op een kantoor van de Afghaanse inlichtingendienst NDS zijn naar verluidt meer dan honderd mensen omgekomen. Het is de zwaarste aanslag van de Taliban in de regio in maanden.

De aanval in Meydan Sjahr, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Wardak, begon al rond 7.30 uur lokale tijd (4 uur Belgische tijd). Een zelfmoordterrorist bracht een gestolen militaire wagen tot ontploffing voor de geheime dienst. Vervolgens bestormden zeker twee gewapende mannen het gebouw en begonnen ze in het rond te schieten. Uiteindelijk konden alle schutters worden gedood.

Officiële cijfers ontbreken voorlopig. Maar persbureau Reuters meldt dat het aantal doden veel hoger ligt dan de twaalf doden waarvan oorspronkelijke sprake. Een anonieme bron bij het ministerie van Defensie heeft het over zeker 126 doden, onder wie 8 leden van de elitetroepen.

Het echte aantal doden zou niet worden vrijgegeven om het moreel van de troepen niet te schaden, zo klinkt het. President Ashraf Ghani spreekt in een mededeling van ‘een aantal van onze geliefde zonen’.

Sharif Hotak, een lid van het regionaal bestuur, zegt zelf zeker 35 lijken gezien te hebben. Volgens hem waren er nog veel meer doden, maar de lichamen werden snel overgebracht naar de hoofdstad Kabul.

De radicaalislamitische Taliban hebben de aanslag opgeëist via hun woordvoerder Zabihullah Mujahid. Hij heeft het over zeker 190 doden.

Gouverneur

Zondag kwamen in de provincie Lowgar, die naast Wardak ligt, nog acht politieagenten om en raakten tien anderen gewond bij een bomaanslag. De Taliban viseerden een konvooi van de provinciegouverneur, die ongedeerd bleef.