Democratische senator Kamala Harris wil gooi doen naar Witte Huis
Foto: AFP

De Amerikaanse senator Kamala Harris heeft maandag officieel haar kandidatuur bekendgemaakt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Ze sluit zich daarmee aan bij de groep Democratische kandidaten die willen beletten dat Donald Trump een tweede ambtstermijn binnenhaalt.

‘De toekomst van ons land hangt af van jou en miljoenen andere mensen die hun stem verheffen om de Amerikaanse waarden te verdedigen’, zegt Harris maandag in een op Twitter geposte video. ‘Dat is de reden waarom ik kandidaat ben om president van de Verenigde Staten te worden.’

De 54-jarige senator koos voor Martin Luther Kingdag, een nationale feestdag in de VS, om haar aankondiging te doen, een symbool voor deze immigrantendochter wier ouders deel uitmaakten van de burgerrechtenbeweging.

Als ze haar zin krijgt en de Democratische voorverkiezingen wint, kan ze de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden en meteen ook de eerste zwarte vrouw die aan het hoofd van het land komt te staan.

Openbaar aanklager

Harris werkte eerder twee mandaten lang als openbaar aanklager van San Francisco (2004-2011). Daarna werd ze twee keer verkozen als procureur van Californië (2011-2017), waardoor ze de eerste vrouw, maar ook de eerste Afro-Amerikaan werd aan het hoofd van de juridische dienst van de staat aan de westkust.

In januari 2017 legde Harris de eed af als senator. Ze is nog maar de tweede zwarte senatrice in de Amerikaanse geschiedenis. Daarnaast heeft ze ook Zuidoost-Aziatische roots: haar moeder is van Tamilafkomst. Kamala Harris verwierf vooral bekendheid voor haar scherpe vraagstelling, op soms harde toon, tijdens hooggespannen hoorzittingen, zoals die in 2018 van de omstreden conservatieve kandidaat voor het hooggerechtshof, Brett Kavanaugh.

Meerdere kandidaten

Tweeëntwintig maanden voor de presidentsverkiezing hebben langs Democratische zijde al verschillende vrouwelijke kandidaten zich aangemeld, zoals de senatoren Elizabeth Warren en Kirsten Gillibrand en Congresafgevaardigde Tulsi Gabbard.

De kandidaat van de Democratische partij wordt uit een nationaal voorverkiezingsproces gefilterd.