Crevits veegt introductie ‘onderwijsassistenten’ van tafel
Hilde Crevits Foto: BELGA

Als er meer personeel komt in het basisonderwijs, dan zal het in de eerste plaats gaan om leerkrachten in de klas. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Het voorstel van Katholiek Onderwijs Vlaanderen om de werkdruk voor leerkrachten te verminderen met ‘onderwijsassistenten’ krijgt van haar dus geen steun. Ook elders is er geen animo voor het idee.

Minister Crevits verwijst naar het plan om het basisonderwijs te versterken, wat op haar vraag door de sociale partners is uitgetekend. ‘Dat wordt binnenkort in het Vlaams Parlement besproken. Onderwijsassistenten maken daar geen deel van uit’. Daarbij komt dat er al geïnvesteerd is in administratieve ondersteuning, aldus de minister.

De assistenten zouden volgens Katholiek Onderwijs-topman Lieven Boeve administratieve taken kunnen overnemen, maar ook toezicht houden op de speelplaats, taken verbeteren of leerlingen die extra aandacht nodig hebben even apart nemen.

G0! , het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, lijkt dit idee echter niet te steunen. ‘We moeten verder kijken dan ad hoc-oplossingen’, zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck. ‘Ik verkies dat we het debat ten gronde voeren over wat precies de kerntaken zijn van de leraren en dat we dan van daaruit naar oplossingen gaan zoeken om die kerntaken in de beste omstandigheden te laten realiseren’.

Degradatie’

Ook vakbond VSOA-Onderwijs ziet weinig heil in de introductie van de assistenten. Woordvoerder Marnix Heyndrickx bestempelt het voorstel als ‘een weinig doordachte en al zeker geen deugdelijke oplossing’. ‘Het is bovendien een zoveelste stap in de algemene degradatie van het lerarenberoep.’