Dt-fout in valse diploma’s brengt fraude aan het licht
Foto: ANP

Het openbaar ministerie heeft maandag celstraffen tot een jaar gevorderd voor vijf beklaagden die verdacht worden van het vervalsen van getuigschriften en diploma’s. De fraude kwam aan het licht door een dt-fout.

Vier van de vijf beklaagden hadden zich in maart en april 2016 bij een ondernemingsloket aangeboden met een getuigschrift bedrijfsbeheer, omdat ze als zelfstandige aan de slag wilden gaan. Het getuigschrift bevatte echter een joekel van een dt-fout: ‘de directeur bevestigd.’ De getuigschriften zouden door de athenea van Schoten en Schilde verstrekt zijn.

‘Er werd met de scholengroep contact opgenomen en die bevestigde dat de attesten vals waren, waarna er klacht werd ingediend. Geen van de beklaagden bleek voldoende Nederlands te spreken om een cursus bedrijfsbeheer te volgen en de meesten woonden ook helemaal niet in de buurt van Schoten of Schilde’, klonk het namens de scholengroep, die 250 euro schadevergoeding eist voor reputatieschade.

Sommige beklaagden hadden naast een vals getuigschrift bedrijfsbeheer ook een vals diploma gebruikt.

Gekocht voor 300 euro

De beklaagden Isabella F. en Alya K. ontkennen de feiten. Mirsad D. en Süleyman A. geven toe dat ze de documenten gekocht hadden, maar verklaarden te goeder trouw te hebben gehandeld. Ze wisten naar eigen zeggen niet dat de attesten vals waren. Süleyman A. duidde bovendien Suan B. aan als de man van wie hij de documenten gekocht had voor 300 euro.

Suan B. kon echter nooit verhoord worden en liet verstek gaan op het proces. Voor hem werd twaalf maanden cel gevorderd. De procureur eiste voor Isabella F. en Alya K. één jaar cel en voor Süleyman A. en Mirsad D. tien maanden cel. Vonnis op 18 februari.