IMF ziet toekomst wereldeconomie somber in, KBC voorspelt hetzelfde voor België
Themabeeld Foto: BELGA

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachting voor de wereldeconomie opnieuw naar beneden bijgesteld voor 2019. Over België zegt het IMF niets, maar KBC verlaagt de groeiverwachtingen voor de Belgische economie van 1,4 procent naar 1,2 procent groei voor 2019.

Het IMF vreest voor de vertraagde groei, omdat de onopgeloste handelsconflicten en de dreiging van een ongeregelde Brexit wegen op de economie. De wereldeconomie zal naar verwachting met 3,5 procent groeien, dat is 0,2 procentpunt minder dan bij de vorige prognose van oktober.

Voor 2020 gaat het IMF nu uit van een groei met 3,6 procent, of 0,1 procentpunt minder dan in oktober.

België

De internationale onzekerheid leidt ook in België tot een verlaging van de economische groeivooruitzichten. ‘Steeds meer indicatoren wijzen op de vertraging van de Belgische economie’, laat KBC weten. Daarom stelt de bank de groeiprognose voor 2019 bij van 1,4 procent naar 1,2 procent. Er zijn echter ook hoopvolle signalen voor ons land, zoals de voortdurende jobcreatie en de inkomensgroei. Dat versterkt de consumptie. De hoge loonkosten blijven België parten spelen. Voor 2020 voorspelt de bank een groei van 1,1 procent.

Eurozone

Binnen de eurozone veroorzaakt het protest van de gele hesjes in Frankrijk onrust. Daarom stelt het IMF de groei bij. Het voorspelt een economische groei van 1,5 procent voor 2019, dat is een daling met 0,1 procentpunt ten opzicht van de vorige prognose in oktober.

Ook voor de Duitse economie zijn groeiverwachting flink verlaagd. Het IMF houdt rekening met de wereldwijde handelsspanningen, waardoor de export van het land onder druk staat.

In oktober dacht het IMF nog dat de Duitse economie in 2019 met 1,9 procent zou kunnen groeien. Die prognose is nu verlaagd naar 1,3 procent. Voor 2020 blijft de voorspelling staan op een plus van 1,6 procent. Naast de handelsperikelen heeft Duitsland ook last van nieuwe emissie-eisen voor auto’s. De Duitse auto-industrie heeft daar onder te lijden. Ook spreekt het IMF van een zwakke consumptie bij de oosterburen.

De verlaging van de groeiverwachting voor Duitsland is tamelijk fors, maar staat niet op zichzelf. Dat is voornamelijk een gevolg van de voorspelling dat de economische groei wereldwijd zal teruglopen. Dat komt door de extra handelstarieven die de Verenigde Staten en China elkaar opleggen.

China

De op een na grootste economie ter wereld, die van China, haalde in 2018 een groei van slechte 6,6 procent. Dat is weinig, want het is de kleinste groei in bijna dertig jaar voor het land. China lijdt onder de handelsoorlog met de VS en een terugval van de binnenlandse consumptie. De Chinese beleidsmakers hebben al meer economische stimulansen aangekondigd, zoals infrastructuurwerken en een belastingvermindering.