Londen start procedure voor Europeanen die na Brexit willen blijven, ondanks technische problemen
Foto: AFP
De Britse regering heeft maandag een mobiele applicatie gelanceerd waarmee Europeanen hun aanvraag kunnen indienen om na de Brexit in het land te mogen blijven werken. Al blijkt die app te lijden onder heel wat technische problemen.

Op dit moment wonen ongeveer 3,5 miljoen Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk. Om te kunnen blijven werken of sociale uitkeringen te krijgen wanneer het land uit de EU is gestapt, zullen zij het statuut van ‘permanente inwoner’ moeten aanvragen.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat ze die aanvraagprocedure zo eenvoudig mogelijk wil houden. Op een smartphoneapplicatie worden gebruikers gevraagd om een foto te nemen van hun biometrisch paspoort en hun gezicht om hun identiteit te bevestigen.

Daarna worden ze naar een website geleid om hun adres te registreren. Ze kunnen ook hun akkoord geven om hun fiscale situatie te onderzoeken, om hun adres te bevestigen. In een derde fase moeten ze hun strafregister aangeven. Een zware veroordeling kan leiden tot een afwijzing van hun verzoek.

Migratie-experts bezorgd

Na de testfase, waaraan tussen november en december 30.000 personen deelnamen, maakte het ministerie bekend dat acht op de tien aanvragen in een week tijd behandeld werden. Geen enkel dossier werd geweigerd, wel had tien procent van de deelnemers drie weken na het einde van de test nog geen antwoord ontvangen. ‘We zijn op de goede weg’, zei staatssecretaris voor Immigratie Caroline Nokes.

Toch waarschuwen migratie-experts er de Britse regering voor dat duizenden mensen in de problemen dreigen te komen indien ze er niet in slaagt alle aanvragen tijdig en efficiënt af te handelen. ‘De Britse overheid moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de rechten van alle Europeanen ook na de Brexit gewaarborgd blijven’, zegt Chai Patel van de Council for the Welfare of Immigrants aan The Guardian.

Niet voor iPhone

Patel: ‘Door 3 à 4 miljoen mensen te vragen zich te registreren, allemaal aanvragen die voor een bepaalde deadline moeten verwerkt worden, dreigen er in een klap tienduizenden mensen in de illegaliteit te zullen belanden. Vooral kansarmen, senioren en langdurig zieken dreigen problemen te krijgen indien geen extra inspanningen worden gedaan hen tegemoet te komen.’

Bovendien had de applicatie tijdens een eerdere testfase te lijden onder aanhoudende technische problemen. Gebruikers meldden eind december massaal dat de functie om paspoorten te scannen foutmeldingen gaf. De app zou ook niet te gebruiken zijn vanuit het buitenland. Ten slotte zou ze enkel draaien op smartphones met het besturingssysteem Android, en niet op iPhones.

Hard of zacht?

Als het VK alsnog een akkoord bereikt met de EU over de Brexit, zullen alle Europese burgers die zich voor 2021 in het VK vestigden het statuut van permanent inwoner kunnen aanvragen. Op voorwaarde dat ze dat doen voor 30 juni 2021.

Zonder akkoord, dus bij een harde Brexit, zullen enkel de inwijkelingen die arriveerden vóór de Brexit, of 29 maart 2019, dat kunnen doen. De uiterste datum voor een aanvraag is dan 31 december 2020.