Redding peuter uit diepe put loopt opnieuw vertraging op
Foto: EPA-EFE

De reddingsoperatie om een tweejarige jongen uit een diepe schacht in het Spaanse Totalán (nabij Malaga) te halen, is na acht dagen nog volop aan de gang.

Voor de reddingsactie, die maandag onverminderd voortgaat, wordt een 60 meter diepe tunnel geboord die parallel loopt aan de diepe schacht waar het tweejarig jongetje acht dagen geleden in viel.

De mijnwerkers probeerden afgelopen weekend de tunnel af te werken, maar stootten zondag op een groot rotsblok waardoor ze vertraging opliepen. Maandagochtend werd een diepte van 52 meter bereikt. In 36 uur tijd werd al meer dan 35.000 kubieke meter grond verplaatst. ‘Er heeft nog nooit zo’n reddingsoperatie als deze plaatsgevonden in de hele wereld’, aldus een specialist van de brandweer van de provincie Málaga.

Verwacht wordt dat het nu nog minstens 24 uur zal duren voor ze de plek bereiken waar ze denken dat het kind zit.

Zodra ze een diepte van 60 meter bereikt hebben, moeten gespecialiseerde mijnwerkers nog een meterslange verbinding naar de schacht maken. Aangezien ze die verbinding met de hand moeten uitgraven, zal dat nog meerdere uren in beslag nemen. Vermoedelijk zal Julen ten vroegste dus pas op dinsdagochtend bereikt kunnen worden. Op dit moment bekijken technici hoe ze het vervolg van de graafwerken het best aanpakken. Voorlopig is niet duidelijk of het kindje nog leeft.

De tweejarige Julen verdween acht dagen geleden, toen hij tijdens het spelen in een put zou zijn gevallen die 110 meter diep is maar een diameter heeft van amper 25 centimeter. Het gaat om een put die een maand eerder geboord werd, op zoek naar water, maar niet goed afgedekt werd.