IJspegels leiden tot problemen in tunnels: ‘Dit is uitzonderlijk’
In 2012 moest de brandweer ook al ijspegels verwijderen aan een brug over de Woluwelaan Foto: rr

De koude van de afgelopen nacht veroorzaakte maandagochtend de vorming van ijspegels in de Leonard-en de Vierarmentunnel. Daardoor werden de tunnels afgesloten, het verkeer moest een korte tijd bovengrond omrijden. ‘Dit is een uitzonderlijke situatie’, zegt woordvoerdster van het Agentschap Wegen en Verkeer Veva Daniëls.

In de Leonardtunnel werden de ijspegels op de binnenring richting Waterloo vastgesteld, in de Vierarmentunnel waren ze op de buitenring richting Zaventem gespot. De brandweer en politie waren snel ter plaatse, de ijspegels werden met de hand weggehaald door de brandweer. ‘Die ijspegels veroorzaken een potentieel gevaarlijke situatie, daarom werden de tunnels ook onmiddellijk afgesloten’, zegt Daniëls.

De ijspegels vormden zich vannacht in de tunnel door condensatie en het extreem koude weer. ‘Maar deze werden erg snel opgemerkt, Wegen en Verkeer monitort alle tunnels met camera’s, en er is constante permanentie.’

Er kan niets worden gedaan om de vorming van ijspegels te voorkomen. ‘Maar we blijven alert’, aldus Daniëls. ‘We kunnen de situatie wel snel opvangen en het verkeer in de juiste banen leiden. Vanmorgen hebben we snel de juiste rijstroken afgesloten.’ Door de sluiting was de verkeershinder in de regio groter dan normaal.