Vijf kandidaten voor voorzitterschap CDH
Foto: Photo News

Maxime Prévot krijgt het CDH-voorzitterschap niet helemaal in de schoot geworpen. Vier andere CDH’ers hebben zich ook kandidaat gesteld om Benoît Lutgen op te volgen.

De race lijkt evenwel gelopen. Het zou al heel vreemd moeten lopen mocht de burgemeester van Namen het zaterdag niet halen bij de voorzittersverkiezingen. De vier tegenkandidaten hebben weinig tot geen bekendheid.

Vanuit Oupeye dient Arthur Defoin zijn kandidatuur in. De oud-militair is 70, dus kan bezwaarlijk een wissel op de toekomst genoemd worden.

De 39-jarige François-Xavier Blanpain is een meer opmerkelijke kandidaat. Hij is militant van de partij, woont in de omgeving van Charleroi en was in het verleden medewerker en campagneleider van ontslagnemend voorzitter Lutgen.

De meest onbekende kandidaat is Bashiru Lawal, een naam die ook bij Franstalige journalisten geen belletje doet rinkelen. Bij de verkiezingen in oktober behaalde hij in Seraing 55 stemmen.

Jan Lippens is de vierde uitdager van Prévot. De Antwerpenaar is lid van het CDH en was ook bij de twee vorige voorzittersverkiezingen kandidaat. Toen nam hij het op tegen Lutgen.

Er is geen enkele vrouw kandidaat om de fakkel over te nemen. Kamerfractieleider Catherine Fonck laat de kelk van het voorzitterschap aan zich voorbijgaan. De partijtop besliste vorige week woensdag al, toen Lutgen zijn ontslag aankondigde, om voluit achter Prévot te gaan staan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig