T-shirts Spice Girls worden gemaakt door onderbetaalde arbeiders
Foto: Comic Relief
Een T-shirt van de Spice Girls waarvan een groot deel van de opbrengst bestemd is voor een goed doel, blijkt te worden gemaakt door jonge, vaak onderbetaalde meisjes in Bangladesh.

De Spice Girls leenden in november hun naam aan een actie van de Britse liefdadigheidsorganisatie Comic Relief. Op de T-shirts die werden verkocht, stond #IWannaBeASpiceGirl en daarmee werd geld opgehaald voor het initiatief 'gender justice', dat strijdt voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Van de verkoopprijs van 22 euro was ongeveer de helft bestemd voor het goede doel. Maar in werkelijkheid werden de kledingstukken gemaakt door meisjes in Bangladesh die nog geen euro per uur uitbetaald krijgen, ontdekte de Britse krant The Guardian.

En de lage lonen bleken niet het enige probleem te zijn. De meisjes krijgen er ook te maken met misbruik en moeten tot wel zestien uur per dag werken. Als ze hun dagelijkse productiedoelstelling niet halen, worden ze er naar verluidt regelmatig uitgescholden. Een woordvoerder van de Spice Girls heeft alvast gezegd dat de groep 'diep geshockeerd' is en zelf een onderzoek naar de werkomstandigheden zal bekostigen.

Geld terug

Ook Comic Relief heeft laten weten 'bijzonder bezorgd' te zijn over deze onthullingen. Volgens hen is de verkoper die de kledingstukken aanleverde buiten hun weten om van producent veranderd. Bij dat bedrijf, Represent, nemen ze de volledige verantwoordelijk op zich en zijn ze bereid de T-shirts terug te betalen aan wie dat wenst.

De Spice Girls vragen dat de opbrengsten nu worden gestort aan goede doelen die zich inzetten om zulke praktijken in de textielfabrieken te beëindigen.