Britse premier May zoekt uitweg uit Brexit-impasse
Foto: AFP

De Britse premier Theresa May stelt deze namiddag haar ‘plan B’ voor in het Lagerhuis. Daarin zal ze haar volgende stappen voor de Brexit uiteenzetten.

Volgens de Britse openbare omroep BBC probeert May in allerijl haar eigen Conservatieven en de Noord-Ierse Unionisten van de DUP, die de regering gedoogsteun leveren, achter een mogelijke oplossing te scharen.

Toen haar Brexitakkoord vorige week met een grote meerderheid werd weggestemd, kondigde de premier nochtans aan dat ze over de partijgrenzen heen zou zoeken naar een compromis, maar dat zou voor Labour geen optie zijn. Daarom zou May in Brussel de Ierse backstop willen heronderhandelen.

Volgens waarnemers stelt May straks gewoon een ‘roadmap’ richting consensus voor in het parlement. Daarna legt de premier waarschijnlijk een soort ‘neutrale motie’ voor, waarin staat dat het Lagerhuis akte heeft genomen van haar toespraak.

Verwacht wordt dat parlementsleden die motie dan amenderen. Zo kunnen de verschillende fracties in het parlement de gang van zaken wat meer naar zich toetrekken. Het zou dan vooral gaan om amendementen die een Brexit zonder akkoord van tafel zouden vegen, en amendementen om het Artikel 50 op te schorten en de Brexit dus uit te stellen tot na 29 maart.

Intussen heeft May nog wat tijd om parlementsleden achter haar deal met de EU te krijgen. Ten vroegste om 16.30 uur Belgische tijd stelt ze ‘haar plan B’ voor. Het debat en de stemming volgen pas op 29 januari.