Israël heeft Iraanse doelwitten in Syrië bestookt. Dat laat het Israëlische leger zelf weten. Er zouden elf mensen zijn omgekomen.

In de nacht van zondag op maandag voerde de Israëlische luchtmacht bombardementen uit in Syrië. Gebouwen van de speciale eenheden van de Iraanse revolutionaire garde - de Quds-brigades - werden geviseerd.

‘We zijn begonnen met aanvallen tegen Iraanse Quds-doelwitten in Syrië’, meldt het Israëlische leger. Dat zegt dat het om een vergeldingsactie gaat, nadat de Quds-brigades zondag een raket hadden afgevuurd richting de Golanhoogten. Israël waarschuwt het Syrische leger om geen tegenaanval uit te voeren.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn elf mensen omgekomen. Twee van de slachtoffers zijn volgens de Britse ngo Syriërs. De dodentol loopt mogelijk nog op.

Iran is een van de partijen die het Syrische regeringsleger steunen in de strijd tegen de rebellen en terreurgroep Islamitische Staat (IS), net als de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en Rusland.

Bombardementen in Syrië worden wel vaker toegeschreven aan Israël, maar het gebeurt zelden dat het land die aanvallen zelf bevestigt.