Deelnemers Super Bowl bekend, al ging dat niet zonder de nodige controverse
Foto: AFP

NFL-team New England Patriots en hun 41-jarige quarterback Tom Brady hebben voor de derde keer op rij de Super Bowl gehaald. Afgelopen nacht versloegen de Patriots de Kansas City Chiefs met 37-31 na overtime. In de Super Bowl nemen ze het op tegen de Los Angeles Rams, die een 26-23 overwinning boekten op de New Orleans Saints na de nodige controverse.

Aanleiding van de controverse was een verkeerde inschatting van de scheidsrechter met nog 1 minuut en 41 seconden op de klok. Daardoor moesten de Saints bij een gelijke stand meteen een field goal maken in plaats van de tijd vol te maken en pas in de slotseconden toe te slaan. Het resultaat: de Rams hadden nog tijd om gelijk te maken en in overtime zelfs de wedstrijd te winnen.

New Orleans Saints-coach Sean Payton beweerde dat hij meteen na de wedstrijd een telefoongesprek had met scheidsrechtersbaas Alberto Riveron. “De uitleg is simpel: ze (de scheidsrechters, nvdr) hebben het verpest”, aldus Payton. “Ik weet niet of er een duidelijkere pass interference bestaat. Dit is moeilijk te accepteren.”

Pass interference betekent dat een speler de ontvanger op onreglementaire wijze verhindert de bal te vangen. Nickell Robey-Coleman, de cornerback van de Rams, deed dat door met zijn helm eerst tegen Tommylee Lewis , de receiver van de Saints, aan te knallen. Achteraf gaf Lewis bovendien toe dat hij in de fout gegaan was. “Ja, ik maakte te vroeg contact”, vertelde hij. “Ik was verslagen, en probeerde te verhinderen dat ze een touchdown zouden scoren.”

In New Orleans kunnen ze er alvast allerminst mee lachen. Een verkeersbord aan een brug liet alvast weinig aan de verbeelding over. “We were robbed”, stond er in hoofdletters te lezen. Vertaling: we werden bestolen.

 

 

Brady kan op zijn 41ste zesde Super Bowl winnen

In de finale zullen de Los Angeles Rams het opnemen tegen The New England Patriots, met 41-jarige quarterback Tom Brady. Brady, die al zijn hele carrière voor de Patriots speelt, kan de Super Bowl voor de zesde keer winnen. Het wordt al zijn negende finale.

De Patriots staan voor de elfde keer in de Super Bowl. Vorig jaar verloren ze de finale van Philadelphia Eagles (41-33).

Voor Los Angeles Rams wordt het de vierde Super Bowl. De ploeg won de finale één keer, in 2000. In 2002 verloren de Rams van de Patriots.