Oxfam laat aan de vooravond van Davos de kans niet liggen om de ongelijke verdeling van de rijkdom nog maar eens in de verf te zetten.

Uit een nieuw Oxfam-rapport blijkt dat de rijken in 2018, ondanks het slechte beursjaar, nog rijker geworden zijn. De 26 rijkste aardbewoners hadden vorig jaar evenveel als de 3,8 miljard armste bewoners.

Een jaar eerder moesten nog de vermogens van 43 miljardairs samengeteld worden om de armste helft van de wereld­bevolking te evenaren. Volgens Oxfam steeg het vermogen van ­alle miljardairs vorig jaar met 12 procent, of 2,5 miljard dollar per dag. De armste helft zag zijn vermogen afnemen met 11 procent.

Volgens Oxfam is het aantal miljardairs sinds de financiële crisis bijna verdubbeld. ‘Toch worden superrijken en multinationals lager belast dan in de vorige decennia’, zegt de organisatie.

Belasting

Oxfam pleit voor een wereldwijde vermogensbelasting, en wil de inkomsten daarvan naar onderwijs en gezondheidszorg laten vloeien. ‘Een extra belasting van 0,5 procent op het vermogen van de 1 procent allerrijksten zou jaarlijks evenveel opbrengen als het bedrag dat nodig is om onderwijs te voorzien voor alle 262 miljoen kinderen die nu niet naar school gaan, en om gezondheidszorg te financieren die de dood van meer dan 3 miljoen mensen zou kunnen vermijden.’

De groeiende kloof tussen arm en rijk ondermijnt de armoedebestrijding, is schadelijk voor de economie en leidt wereldwijd tot toenemende maatschappelijke onrust, klinkt het.