Arrestaties na ontploffing bomauto in Noord-Ierland
Onderzoekers bij de restanten van de auto Foto: AFP

Volgens de politie zijn de opgepakte mannen lid van de republikeinse splintergroep New IRA.

Gisterenavond ging een auto na een luide knal in vlammen op voor een gerechtsgebouw in de Noord-Ierse stad Derry. Tien minuten voor de explosie kreeg de politie informatie dat het ging om een bomauto. Een snelle evacuatie van de omgeving volgde.

Er vielen geen slachtoffers. Speurders konden het wrak linken aan het voertuig van een pizzakoerier dat eerder op de dag gecarjackt was. Er werd geen verantwoordelijkheid opgeëist.

De politie arresteerde afgelopen ochtend twee mannen, twintigers, op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. In de loop van de dag verdwenen ook een dertiger en een veertiger achter de tralies. Het onderzoek spitst zich toe op de New IRA, een afsplitsing van de IRA.

Volgens Simon Coveney, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, is de aanslag ‘een poging om Noord-Ierland terug in geweld en conflict te sleuren’.

‘Jullie moeten beschaamd zijn. Jullie moeten beschaamd zijn en stoppen’, verklaart Mary Lou McDonald, de leider van Sinn Féin. Ze noemt de ontploffing ‘een buitensporige aanval’.

New IRA voerde de voorbije jaren nog sporadisch aanvallen uit. In 2016 kwam een cipier om het leven na een bomaanslag op zijn busje.