Duizenden betogers tegen naamsverandering Noord-Macedonië
Protest in Athene Foto: REUTERS

In het centrum van Athene zijn duizenden mensen bijeengekomen om te protesteren tegen de nieuwe naam van Macedonië: de Republiek Noord-Macedonië.

Volgende week stemt het Griekse parlement over de naamsverandering van Macedonië naar Noord-Macedonië. Het Macedonische parlement keurde de nieuwe naam tien dagen geleden al goed. Afgelopen zomer sloten de twee landen hier een akkoord over. Daar was lang onenigheid over.

Vooral in de noordelijke Griekse provincie Macedonië vinden veel inwoners dat de naam Macedonië uitsluitend tot het Griekse historische erfgoed behoort.

Tot de betoging van vandaag werd opgeroepen door een ‘strijdcomité voor de Grieksheid van Macedonië’. Honderden bussen uit het hele land, vooral uit het noorden van Griekenland, kwamen in het centrum van Athene aan met duizenden betogers.

De meeste manifestanten droegen Griekse vlaggen, wat een zee van blauw en wit gaf op het Syntagmaplein voor het parlement. ‘Referendum over (de naam van) Macedonië’ stond op een groot spandoek. Onder de manifestanten waren enkele orthodoxe groepen.

De politie was met bijna tweeduizend manschappen, drones en helikopters ter plaatse. Het stadscentrum was afgesloten voor het verkeer en de metrostations bij Syntagma waren dicht.

Politieagenten zetten al de wapenstok en pepperspray in om een groep van rechtsextremisten te verhinderen tot de binnenplaats van het parlement door te dringen. De manifestanten scandeerden slogans als ‘politici - verraders’. Ze gooiden met stenen en voetzoekers naar de agenten. De politie kreeg de toestand snel onder controle.