Rutten: ‘Francken zegt dat het gaat om één rotte appel. Maar het is wel een partijappel in <I>zijn </I>mand’
Foto: BELGA

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt niet dat er bij de kritiek op N-VA in het schandaal rond de humanitaire visie sprake is van ‘politieke afrekening’. ‘Men hoeft de calimerohelm niet op te zetten’, zei Rutten zondag aan VTM Nieuws.

‘Gewezen staatssecretaris Theo Francken zegt dat het gaat om één rotte appel. Maar het is wél een partijappel, en het is bovendien ook zijn mand’, aldus Rutten.

Gewezen staatssecretaris Francken kreeg de voorbije dagen de wind van voren in het dossier van de humanitaire visa. De manier waarop sommigen nu forse kritiek geven, is volgens Francken een staaltje van ‘politieke afrekening’ en getuigt van ‘bloeddorst’. Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever de ‘wellust’ waarmee N-VA ‘geviseerd wordt’ al bekritiseerd.

Rutten kan weinig begrip opbrengen voor ‘die slachtofferrol’: ‘Mensen maken zich terecht boos over dit dossier van georganiseerde mensensmokkel. Regels zijn regels, ook voor partijmilitanten van de N-VA.’ De voorzitster van Open VLD hekelde de communicatie van Theo Francken: ‘Hij spreekt graag in de ik-vorm als het goed gaat, dus dan moet hij die ik-vorm ook gebruiken als het niet goed gaat.’

Jambon & confederalisme

Rutten toonde zich bij VTM Nieuws ook verbaasd over de uitspraken van kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA). Die liet in een weekendinterview optekenen dat hij de onbestuurbaarheid van het land niet uitsluit. ‘Als dat de trigger is voor confederalisme, is dat een goede zaak’, aldus Jambon.

‘Ik viel van mijn stoel toen ik dat las’, reageert Rutten. ‘Hoe kan je nu kandidaat zijn om een land te leiden en dan hopen dat het onbestuurbaar wordt. Willen we dan een shutdown zoals in de VS?’