Farmabedrijf maakt geneesmiddel 335 keer duurder, Marc Coucke ‘beschaamd’
Foto: Unsplash

Het Italiaanse farmabedrijf Leadiant heeft de grondstof voor het geneesmiddel tegen de hersenziekte CTX de afgelopen tien jaar 335 keer duurder gemaakt. Farma-ondernemer Marc Coucke reageerde verontwaardigd op Twitter, maar ‘kan niets beloven’.

In ons land lijden tien mensen aan de hersenziekte CTX, die dementie en verlamming veroorzaakt, met de dood tot gevolg. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Sinds de jaren ‘80 bestaat er echter een geneesmiddel dat de voortgang van de ziekte kan stilleggen: CDCA. Het Italiaanse farmabedrijf Leadiant, dat een wereldwijd monopolie op de productie van dat medicijn heeft, verhoogde de prijs het afgelopen decennium echter met een factor van 335. Concreet betaalden patiënten tien jaar geleden 38 euro voor een maand medicatie, terwijl ze vandaag voor dezelfde hoeveelheid 12.750 euro moeten betalen.

Aanvankelijk leek het UZ Leuven een betaalbaar alternatief voor CDCA te kunnen produceren, maar omdat de grondstof daarvoor niet zuiver genoeg bleek, zitten de Belgische CTX-patiënten al twee maanden zonder medicatie.

Marc Coucke, onder meer bestuurder van Fagron, reageerde verontwaardigd op Twitter - ‘beschaamd dat de farma-industrie nog zo handelt!’ - en liet weten dat hij Fagron de opdracht heeft gegeven om de grondstof voor het medicijn aan te kopen. Zo zou het UZ Leuven alsnog een betaalbaar alternatief kunnen produceren. ‘We kunnen natuurlijk niks beloven, maar gaan alles doen om deze reeds zo getroffen mensen hun leven terug te geven’, klonk het.