Petra De Sutter trekt Europese lijst voor Groen, Bart Staes krijgt tweede plaats
Foto: Bart Dewaele

Petra De Sutter wordt lijsttrekker voor Groen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Bart Staes, die al bijna 20 jaar de groenen vertegenwoordigt in het Europees Parlement, krijgt de tweede plaats.

De leden van Groen keurden het voorstel van de partijleiding zaterdagmiddag goed op het partijcongres.

Die goedkeuring kwam er niet zonder slag of stoot, omdat er meerdere kandidaten waren voor de tweede plaats. Bovendien moest Staes  eerst van de partijleden de toelating krijgen om nog te kandideren voor een mandaat. Hij heeft er immers al drie opeenvolgende opzitten, terwijl de partijstatuten normaal slechts twee toelaten. Staes kreeg daarvoor de vereiste drievierde meerderheid achter zich.

Staes krijgt dan ook de tweede plaats, met als voorwaarde dat hij tijdens de legislatuur plaatsmaakt voor eerste opvolger Sara Matthieu ‘als de partij dat vraagt’. Michel Bauwens duwt de Europese lijst.

Op dit moment hebben de Vlaamse groenen één zetel in het Europees Parlement. Door de goede peilingen hoopt Groen op een tweede zetel in de volgende legislatuur.

Bart Staes: 'Tweede zetel zeker haalbaar'

Staes toonde zich na afloop van de stemming tevreden. ‘Dit kunnen doen in tandem met Petra is fantastisch. Zij moet zeker zetelen, ik zal hard vechten voor die tweede zetel. Die moet zeker haalbaar zijn.’

Dat hij mogelijk nog tijdens de legislatuur plaats moet ruimen, is voor Staes geen bezwaar; ‘Als de partij het me vraagt laat ik mijn zetel, als ik die haal natuurlijk, in de loop van de legislatuur aan iemand anders.’ Zal hij zich aan die belofte houden? Of gaat hij zich zoals Herman De Croo deed in het Vlaams Parlement, toch vastklampen aan het zitje als puntje bij paaltje komt? ‘Absoluut niet. Ik ben een partijman. Ik heb alles te danken aan de partij en ben nu zestig. Als ik mijn woord breek, kan ik deze mensen toch niet meer onder ogen komen?’

Sara Matthieu: 'er is geen plan-B'

Sara Matthieu, die klaarstaat om Staes op te volgen, is geen onbekende voor de groenen: ze is al 6 jaar gemeenteraadslid en nu ook fractieleidster in Gent, en werkt als fractiesecretaris in het Brussels parlement, waar de groenen in 2017 het Samusocial-schandaalblootlegden. Ze komt uit een politiek nest: haar moeder, Greet Buyle was 30 jaar geleden even senatrice voor Agalev, haar vader werkte op het kabinet-Aelvoet.

Zelf is Matthieu, moraalwetenschapster van opleiding, een tijdje bestuurslid van de Europese groenen geweest, en nu voorzitter van het groene Europanetwerk.

‘Europa is al 20 jaar mijn passie, vooral thema’s als het klimaat, luchtkwaliteit, milieu en mobiliteit liggen mij na aan het hart. Daar liggen de mensen van wakker, kijk maar naar de 12.500 jongeren die deze week op straat zijn gekomen. Europa moet op het vlak van klimaat de lead nemen.’

Matthieu beseft dat ze nog hard zal moeten werken aan haar nationale bekendheid, maar is er zeker van dat Bart Staes een tweede zetel gaat binnenhalen. ‘Er is geen plan-B. We gaan heel zwaar campagne voeren.’

 

Bijna-Spitzenkandidaat

Dat Petra De Sutter de lijst trekt, is geen verrassing. De Sutter heeft al langer haar zinnen gezet op Europa en slaagde er eind vorig jaar bijna in om Spitzenkandidaat te worden namens alle Europese Groenen. Bart Staes stemde ermee in dat de lijsttrekkersplaats ditmaal naar De Sutter zou gaan. 

De Sutter is hoogleraar gynaecologie en fertiliteitsexperte. Zij stond ook in 2014 op de Europese lijst voor Groen, maar de partij haalde toen geen tweede Europese zetel binnen. Uiteindelijk coöpteerde Groen haar in de Senaat.

Uiteindelijk werd de volledige Europese lijst goedgekeurd met bijna 64 procent van de stemmen.

Provinciale lijsten

Volgende week worden de provinciale lijsten van Groen afgeklopt. In Antwerpen moet de puzzel worden gelegd met drie sterkhouders: Wouter Van Besien, Meyrem Almaci en Kristof Calvo. Ook Van Besien had enige Europese ambities. Dat uiteindelijk Staes de tweede plaats krijgt op de Europese lijst, maakt de kans groot dat Van Besien in Antwerpen een lijst trekt.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig