Koning viert in Eupen honderdste verjaardag van Oostkantons
Foto: BELGA

Koning Filip heeft vrijdag deelgenomen aan een academische zitting in het parlement van de Duitstalige gemeenschap in Eupen. De zitting werd georganiseerd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de aanhechting van de huidige Duitstalige gemeenschap aan België.

Honderd jaar geleden, op 18 januari 1919, startte de Vredesconferentie van Parijs. Daarmee begon ook het proces waarbij de Oostkantons (Eupen, Sankt-Vith, Malmedy) na de Eerste Wereldoorlog van het Duitse rijk werden afgescheiden en aan België werden gehecht. Dat gebeurde met het Verdrag van Versailles, dat uiteindelijk in juni 1919 werd ondertekend.

‘De voorbije honderd jaar worden gekenmerkt door een mix van moeilijke momenten en heuglijke gebeurtenissen’, aldus parlementsvoorzitter Alexander Miesen. Hij verwees aan de ene kant naar onder meer oorlog, vernielingen en veranderingen van nationaliteit, maar aan de andere kant ook naar vrede, welvaart en bewustwording van de eigen identiteit. ‘We zijn fier dat we Belgen zijn, Duitstalige Belgen, en we willen dat blijven’, besloot Miesen.

Nadat beelden waren getoond van verschillende koninklijke bezoeken aan de Duitstalige gemeenschap, ging koning Filip de mensen groeten die aan het parlementsgebouw in Eupen hadden postgevat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig