ING zet mes in bonussen na witwaszaak
Foto: photo news
ING Bank gaat haar medewerkers dit jaar veel minder bonussen uitbetalen dan afgelopen jaar. Dat is het gevolg van de megaschikking over witwasgeld.

Over 2017 keerde ING nog een bonuspot uit van 403 miljoen euro, maar over 2018 wordt het aanzienlijk minder. De bank liet dat woensdag al via een webcast aan haar medewerkers weten, meldt het Financieele Dagblad.

De krant citeert bronnen die stellen dat er voor de meeste mensen weinig overblijft. De aanzienlijke daling van de bonuspot, waarvan de omvang nog niet duidelijk is, is het gevolg van de witwasaffaire. ING sloot met het openbaar ministerie in Nederland een schikking van 775 miljoen euro.

De daling van de bonus zal niet gelijk zijn voor de verschillende medewerkers, geeft de bank aan. Landen waar de variabele beloning is vastgelegd in een cao of in het arbeidscontract, zouden buiten schot blijven. ING België zei vrijdag dat de bonussen die via een cao geregeld zijn, buiten schot blijven, maar dat wie een discretionaire bonus krijgt, die verlaagd zal zien.  ING België maakt op 6 februari haar financiële resultaten bekend.

Marktenzaal

Banken keren in de regel het meeste bonussen uit aan het directiecomité en aan wie in de marktenzaal actief is. Alleen KBC en Belfius hebben in België nog een marktenzaal. 

De Nederlandse medewerkers van ING worden hoe dan ook harder getroffen omdat voor hen een discretionaire variabele beloning gebruikelijk is. Bovendien is het witwasdossier ook een Nederlandse zaak, die met het Nederlandse gerecht werd geregeld. ING kwam in verlegenheid toen bleek dat de bank haar rol bij het spotten van mogelijke witwastransacties niet speelde. Medewerkers konden maar drie verdachte transacties per dag melden.

Bonussen in België zijn overigens niet te vergelijken met de gebruiken in de Amerikaanse banksector. Donderdagavond raakte bekend dat de baas van JPMorgan Chase, Jamie ­Dimon, over 2018 een totale verloning krijgt van 31 miljoen dollar. Dat is vijf procent meer dan over 2017, bleek uit neergelegde documenten van de bank.

Dimon krijgt een basisloon van  1,5 miljoen dollar en een bonus in cash van 5 miljoen dollar. Daarbovenop krijgt hij ook nog eens voor 24,5 miljoen dollar aan aandeleninstrumenten. Die worden na drie jaar omgezet in gewone aandelen. Het aantal wordt nog beïnvloed door het rendement van de bank in de komende drie jaar. Het kan iets tussen nul aandelen en 150 procent worden. Die moet hij dan nog eens twee jaar aanhouden.