Volgende maand al nieuwe topontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un
Foto: ANP
Het Witte Huis bevestigt dat de Amerikaanse president Donald Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eind februari opnieuw zal ontmoeten. Vrijdag ontvangt Trump de Noord-Koreaanse toponderhandelaar Kim Yong-chol, een rechterhand van Kim Jong-un.

Trump ontmoette Kim Jong-un voor het eerst in Singapore in juni 2018. Een exacte datum voor de tweede ontmoeting ligt nog niet vast, maar het Witte Huis mikt op eind februari. De locatie wordt later meegedeeld. 

Tijdens de eerste ontmoeting spraken de leiders over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea, in ruil voor het einde van sancties tegen het regime. Tot een echt akkoord kwam het niet, er werd enkel een intentieverklaring ondertekend.

De balans van de vorige top in Singapore in juni 2018 blijft onopgemaakt. Trump-fans juichten toen dat Noord-Korea ‘opgelost was’, omdat de woorden ‘nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland’ in de vage slot­verklaring stonden. Tegenstanders riepen dan weer dat Trump een te zware symbolische toe­geving aan het dictatoriale Noord-Korea had gedaan.

Ontmoeting

Trumps woordvoerster bevestigde dat de president Kim Yong-chol, de rechterhand van Kim Jong-un, vrijdag in het Oval Office zal ontmoeten. Eerder op de dag had Yong-chol al een ontmoeting met Trumps minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Hij werd bij de start van het gesprek begeleid door Stephen Biegun, de Amerikaanse speciaal gezant voor Nood-Korea.

‘Ze zullen spreken over de banden tussen de twee landen en de blijvende vooruitgang van Noord-Korea’s definitieve en gecontroleerde denuclearisering’, zei woordvoerster Sarah Sanders.