Geen kamperende ouders voor Gentse schoolpoorten
Foto: Belga

Alle Gentse secundaire scholen zullen het komende schooljaar hun leerlingen inschrijven via het online aanmeldingssysteem dat ook vorig jaar is gebruikt. Dat heeft het Lokaal Overlegplatform vrijdag beslist.

Het Gentse stadsbestuur wil vermijden dat ouders moeten kamperen aan de schoolpoort, en gebruikt daarom opnieuw een online aanmeldingssysteem. Er was onduidelijkheid ontstaan over het systeem, omdat de Franse gemeenschapscommissie in Brussel een belangenconflict inriep over het centraal aanmeldingssysteem van de Vlaamse regering.

In Gent wordt het online aanmeldingssysteem toch opnieuw in gebruik genomen, met enkele kleine aanpassingen. 

Dubbele inschrijvingen

Om dubbele inschrijvingen tegen te gaan nemen ook meer scholen uit de randgemeenten deel aan het systeem. Melle, Evergem, Lochristi, Merelbeke, Zelzate en Wachtebeke zullen ook te vinden zijn, waardoor het moeilijker wordt voor ouders om hun kind dubbel in te schrijven.

Hoe werkt het?

Ouders kunnen een of meerdere scholen opgeven in het aanmeldingssysteem. Indien er meer aanvragen dan plaatsen zijn, worden de beschikbare plaatsen toegewezen via toeval en voorkeur. Het systeem garandeert ook een sociale mix van kansrijke en minder kansrijke leerlingen. Dit jaar moeten ook broers en zussen van reeds ingeschreven leerlingen en kinderen van personeelsleden zich aanmelden. Zij krijgen voorrang.

Waarom zit het decreet weer in de koelkast?

Volgens een nieuw decreet van de Vlaamse regering had centraal aanmelden normaal al verplicht moeten worden voor scholen met een capaciteitsprobleem. De Franse gemeen­schapscommissie in Brussel (Cocof) diende een belangenconflict in tegen het nieuwe inschrijvingsdecreet. Nederlandstaligen of anderstaligen met een voorgeschiedenis in het Nederlands­talige basisonderwijs zouden extra voorrang krijgen op Nederlandstalige scholen in Brussel. Maar volgens de Cocof legt dat te veel druk op het Franstalige onderwijs. Het hele decreet moest daardoor in de koelkast. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) stelt nu een delegatie samen om overleg te plegen.